Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Sju decennier av NK-möbler visas på Sörmlands museum

Historierna bakom många av de möbler och miljöer som ritades för Nordiska kompaniet mellan 1904 och 1973 berättas i utställningen NK:s möbler på Sörmlands museum.

Under ett år visas möbler och miljöer från Nordiska kompaniet i en utställning på Sörmlands museum i Nyköping. Fokus ligger på de sju decennier, från 1904 till 1973, då Nordiska Kompaniet tillverkade sina möbler i verkstäderna i Nyköping.

– Produktionen vid NK:s verkstäder är en viktig del av svensk designhistoria. Nu berättas den för första gången i sin helhet, säger utställningsproducent Lena Landerberg i ett pressmeddelande.

Utställningen NK:s möbler visar mer än 150 möbler tillverkade i verkstäderna i Nyköping. Den berättar också om formgivarna och hantverkarna bakom möblerna och miljöerna, som Ferdinand Boberg, Carl Bergsten, Gunnar Asplund och Kerstin Hörlin-Holmquist.

– Vi har fått kontakt med privatsamlare som lånar oss helt unika möbler, som i flera fall aldrig tidigare har visats för allmänheten, säger Lena Landerberg i pressmeddelandet.

Till utställningen hör en publikation som sätter NK-möblerna i en historisk kontext och berättar om formgivarna och hantverkarna. Redaktör är Matilda Stannow och huvudförfattare Sara Kristoffersson, professor i designhistoria.

Utställningen pågår 11 mar 2023 till 10 mar 2024 på Sörmlands museum. Utställningens design är ritad av Gabriella Lenke och Mattias Ståhlbom på TAF studio.

Mer att läsa