Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

”Särskilt talangfulla” arkitekter kan få arbetsvisum

Brexit kommer att göra det betydligt svårare för EU-medborgare att bo och arbeta i Storbritannien. Men nu har landets regering öppnat en ny väg för arkitekter att få arbetsvisum.

London som arbetsplats? Efter Brexit kan det bli svårt. Men det finns vägar till ett arbetsvisum i landet.

Redan tidigare har ”särskilt talangfulla” personer inom vissa kreativa yrken kunnat få arbetsvisum i Storbritannien. Nu har arkitekter lagts till på listan över kreativa yrken, vars utövare kan få så kallade talangvisum. Det rapporterar Architects Journal.

Men kraven är höga. Först måste den sökande genomgå ett test som genomförs av RIBA, Royal Institue of British Architects. I testet måste den sökande visa att den är en ”internationellt ansedd expert inom arkitektur”. Det innebär att minst två av följande punkter måste uppfyllas:

  • Fått stort genomslag i media i mer än ett land
  • Vunnit ett internationellt pris
  • Ha varit föremål för utställningar eller framträdanden i flera länder

– Det här är ett betydande erkännande för Storbritannien som ett nav för fantastisk arkitektur. Det är mycket viktigt att sektorn kan attrahera internationella talanger, och vi hoppas att arkitekter i hela världen kommer att ansöka om att få arbeta i Storbritannien den här vägen, säger Alan Vallance, arkitekt och chef för RIBA, till Architects Journal.

Med en början i april kommer 2000 talangvisum om året att delas ut till alla kreativa yrken. De som får arbetsvisumet får bosätta sig permanent i landet efter tre år.

– Lagändringen kommer att hjälpa Storbritanniens redan goda anseende för innovativ arkitektur och design. Jag är engagerad för att vi ska ha ett invandringssystem som gör att vi kan attrahera de främsta talangerna i världen, säger migrationsminister Caroline Nokes till Architects Journal.

Mer att läsa