Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Så mycket fick arkitekterna i korttidsstöd

131 miljoner – så mycket har Tillväxtverket beviljat i korttidsstöd till arkitektföretag under pandemin. Men de utdelade summorna skiljer sig mellan mottagarna – och särskilt ett företag sticker ut.

Tengbom, med huvudkontor i Stockholm, är det arkitektföretag som tagit emot mest stöd för permitteringar under pandemin.

Knappt 200 företag med arkitektverksamhet sökte det statliga korttidsstödet under pandemin. Fram till nyligen har det inte varit möjligt att ta del av exakt vilka företag som tagit del av medlen, men den 21 oktober blev mottagarna offentliga.

Arkitektens genomgång visar att de utbetalade summorna efter eventuella återkrav generellt ligger mellan ett par tiotusen och strax över fem miljoner. Men ett företag sticker ut, Tengbom, som efter återkrav beviljats stöd om sammanlagt strax över 22 miljoner kronor, fördelat på 2020 och 2021, varav 5,2 miljoner ännu ligger för bedömning av Tillväxtverket.

– Vi påverkades ordentligt under slutet av våren och början av sommaren, med uppskjutna och stoppade uppdrag. När ett sådant stöd erbjöds var det självklart att ansöka om det, säger vd Jan Mattsson, som tillträdde sin post först hösten 2020.

Tengbom hade mellan 150 och 200 personer permitterade i olika grad under pandemin.

– Det var en stor osäkerhet då kring vartåt det skulle barka. Så utifrån det var stödet superviktigt, säger Jan Mattsson.

Kunde stödet hindra några uppsägningar?

– Vi var tvungna att säga hej då till flera medarbetare under hösten. I vilken grad permitteringarna hindrade det är svårt att säga, säger Jan Mattsson.

Näst på topplistan är Semrén och Månsson som beviljats stöd om 5,4 miljoner kronor, samt ytterligare sammanlagt drygt 1,25 miljoner till koncernkollegorna Zynka Bim och Zynka Visuals.

– Jag skulle säga att stödet var helt avgörande eftersom att våra två största projekt sattes på paus inom loppet av tre dagar. Vi var snabba att söka och kunde behålla personal längre, säger vd Ulrika Liss-Daniels om stödet till Semrén och Månsson.

Även White arkitekter hamnar i topp med 4,2 beviljade miljoner. Vd Alexandra Hagen säger att stödet var viktigt, men att 700 000 aldrig användes utan ska betalas tillbaka till Tillväxtverket.

– Men de 3,5 miljonerna har haft riktig effekt hos oss. Våra två stora kontor blev kraftigt drabbade, Stockholm och framförallt huvudkontoret i Göteborg. Hade vi inte fått stödet hade vi behövt säga upp fler på våra stora kontor, nu kunde vi undvika det, säger Alexandra Hagen.

Av de tre största arkitektföretagen, Tengbom, White och Sweco architects är det alltså bara det sistnämnda som, likt hela Sweco, inte tagit emot något korttidsstöd.

Tillväxtverkets utbetalningar skiljer sig över landet. Inte helt oväntat har mest stöd, 80,6 miljoner kronor, beviljats till kontor i Stockholm. Knappt 30 miljoner har beviljats till företag i Göteborg och 9,3 miljoner i Skåne.

Även Sveriges Arkitekter har tagit emot korttidsstöd under pandemin. Enligt Arkitektens genomgång handlar det om totalt knappt 877 000 kronor, fördelat på Sveriges Arkitekter och Sveriges Arkitekters Arkitektservice AB.

2. Semrén & Månsson Arkitekter AB – 5,7
3. White Arkitekter AB – 4,2
4. Åwl Arkitekter AB – 3,9
5. Byrån För Arkitektur och Urbanism, Bau, AB – 3,5
6. A & P Arkitektkontor AB – 2,9
7. Kanozi Arkitekter AB – 2,6
8. Codesign Sweden AB – 2,6
9. Gatun – 2,2
10. LINK Arkitektur AB – 2,1
Källa: Tillväxtverket

 

De beviljades mest korttidsstöd, mkr:

1. Tengbomgruppen AB – 22,3

Mer att läsa