Nyheter

Så minglar du som ett proffs

13 november 2018

Glögg, julbord och festligheter – december är fyllt av mingeltillfällen.
Kommunikationskonsulten Leena Männik Styren och författare till ”Mingel – konsten att knyta kontakter” ger här sina bästa tips till hur man lyckas på minglet:

Annons
Annons
Foto Istock

Kom tidigt är ett av mingelproffset Leena Männik Styrens råd.

Förbered dig rätt. Träna på att ställa frågor, i stället för att öva in en lång presentation av dig själv.

– Ringa in vem det är du möter med några små frågor om vilka de känner och vad deras roll är. Alla vill prata om sig själva och sitt arbete.

Använd de magiska orden. Genom att våga gå fram och säga ”Hej, vad heter du?” är det svåraste avklarat.

Annons
Annons

– Det är inte konstigare än så, för då får man alltid ett svar och förmodligen leder samtalet vidare. Kom ihåg att de som är på ett mingel är där för att träffa andra.

Var öppen för kontakt. Gadda inte ihop dig med kollegorna och stå inte och kolla mobilen.

Leena Männik Styren.

Är du nervös? Kom tidigt! Det blir mycket lättare att mingla om du är bland de första gästerna.

– Då blir det lättare att hälsa på andra och mer naturligt att andra gör det med dig. Det är betydligt svårare att komma in i samtal och hälsa på folk när minglet är i full gång och rummet är fullt av folk.

Undvik det klassiska misstaget. Glöm inte att ett samtal kräver två parter.

Annons
Annons

 – Det vanligaste misstaget på mingel är att människor är alldeles för självupptagna och tar största delen av samtalsutrymmet. Förbered ett par meningar för att presentera dig själv och lyssna sedan om personen du pratar med faktiskt vill veta mer. Se även upp med alkohol, jag brukar säga att man ska ligga glaset efter.

Avsluta positivt. Om du träffar någon som du skulle vilja knyta en kontakt med, byt kontaktuppgifter och föreslå en fika eller lunch.

– Fråga om ni kan höras nästa vecka och boka in en lunch eller prata mer. Där har man möjlighet att leda det vidare till en professionell relation – men hör av dig sedan! Precis som med dejting så ska man inte föreslå något man inte menar.

Max Sohl Stjernberg

Gå till nästa artikel