Gå till innehållet

Så kommer du i gång med din forskning

Sugen på att börja forska men vet inte var du ska börja? Här är vägen från start till mål.

När du har en examen från din arkitektutbildning eller är på god väg att ta den – då finns det två vägar att ta i Sverige. Antingen går du den något kortare (två år) och tar en licentiatexamen, eller så lägger du minst fyra år på att bli doktor.

Oavsett vilken väg du väljer, så kommer den troligen att börja med att du försöker sälja in din idé till en handledare. Ett vanligt fel är att börja med en för bred frågeställning, så satsa på att avgränsa dig och se ditt inlägg som en del i ett mycket större forskningspussel.

Pehr-Mikael Sällström.

– Det handlar om att befinna sig i det intressanta gränslandet mellan vad som är känt och okänt. Du ska också ha förmågan att koppla dina nya upptäckter till redan etablerad kunskap, säger Pehr-Mikael Sällström, sakkunnig i forskningsfrågor på Sveriges Arkitekter, som just nu genomför sin doktorsutbildning om urban designteori och hållbarhet vid KTH arkitektur.

Tänk på att din handledare kommer att utgöra en betydande del av ditt liv de kommande åren – personkemin kommer att vara viktig. Detsamma gäller din examinator.

Som doktorand kommer du även jobba på skolan, så det gäller att ha en effektiv arbetsmetod för att maximera tiden då du forskar.

– För min del har det funkat bästa att dela upp arbetet i perioder. Jag lägger en till två veckor på att skriva, då hinner jag jobba upp ett momentum och tränga in i min frågeställning ordentligt. Tiden däremellan lägger jag på att läsa in mig på teorin, säger Pehr-Mikael Sällström.

Vikten av att ha avgränsat ditt arbete kommer bli tydlig när du närmar dig slutet och det blir dags för betygsnämnden att granska din avhandling.

– En risk är att man har använt för många referenser i sitt resonemang och därför disputerar inför representanter från för många olika skrån, då kan det vara svårt att försvara alla detaljer i din avhandling.

Så. Puh! Du är godkänd. Vad händer efter att du rest landet runt för berätta om din upptäckt? En karriär inom forskarvärlden är ingen omöjlighet, håll utkik på skolorna om det dyker upp tjänster.

– Men du kommer också kunna arbeta som utredare på statliga myndigheter eller i tidiga skeenden av strategisk planering. Man kan även jobba som konsult och turnera som föreläsare, säger Pehr-Mikael Sällström.

Finansiering

  • För att få börja forska måste du ha din finansiering säkrad.
  • Hur mycket finansiering man måste ha för att bli antagen varierar mellan högskolorna.
  • De två största finansiären av forskning inom arkitekturområdet är de två statliga myndigheterna Vinnova och Energimyndigheten. Även myndigheten Formas kan vara värd att hålla koll på.
  • Det är också möjligt att få sin forskning finansierad av privata aktörer.
Licentiat eller doktor?

 

En licentiatexamen är på två år och brukar kallas för en halv doktor.

  • Det kan vara både ett kortare och mindre krävande alternativ till en hel doktorsexamen, men också ett första steg mot en doktor.
  • Hur du blir examinerad skiljer sig från skola till skola men vanligt är att du får hålla i ett mindre seminarium där du berättar om ditt forskningsarbete.

 

En doktorsexamen är på fyra år (minst).

  • Under din utbildning är du doktorand och har olika åtagande på den skola som du forskar på.
  • Du ska under dina fyra år skriva ett antal artiklar som i slutet av utbildningen läggs ihop till en doktorsavhandling.
  • Examinerad blir du efter att din avhandling har granskats och du besvarat kritiska frågor ställda på den. Blir du godkänd kan du titulera dig som doktor.

Mer att läsa