Nyheter

Så fixar du formen på vägen

5 oktober 2018

30 minuters fysisk aktivitet om dagen är vad som behövs för att behålla och främja en god hälsa. Varför inte passa på att klara basbehovet på väg till eller från jobbet? Läs guiden och hitta din nya pendlingsvana!

Annons
Annons
Foto Annika Jensfelt

Det kan ta över 60 dagar att skapa en nya vana, så det gäller att inte ge upp för snabbt.

Cykla. Har du inte längre än fem eller upp till tio kilometer till jobbet och cykelvägen är okej är cykelpendling optimalt. Har du möjlighet att byta om på arbetsplatsen är det smidigt att köra med träningskläder som klarar svett och nederbörd men det är inte nödvändigt om du låter bli att tävla med dina medtrafikanter. Underskatta inte fördelarna med flera växlar och lite smalare däck!

Elcykla. Har du långt eller backigt till jobbet och vill vara säker på att komma fram utan en droppe svett eller kunna packa in dig i ett galonställ utan att bli fuktig inifrån om det regnar, är elcykel ett alternativ. För att få till den eftersträvansvärda pulshöjningen behövs dock något mer. Stäng av elmotorn i sista uppförsbacken och ta trapporna när du kommer fram.

Gå eller spring. Har du mindre än fyra till fem kilometer till jobbet? Grattis! På med promenad- eller löparskorna och transportera dig till fots. En tajt ryggsäck med plats för eventuell dator och en tunn ylletröja att ta av eller på kommer du troligtvis att behöva när temperaturen sjunker. Om du kan ha dina kontorskläder hängande på jobbet så behöver du bara ta med nya underkläder i ryggsäcken.

Annons
Annons

Hybridpendla. Åker du kollektivt är tricket att se åkkortet som ett träningskort som möjliggör vardagsträning. Klä dig för löpning eller promenad med ett lätt extralager som du tar av och lägger i ryggsäcken när det är dags att kliva av några hållplatser för tidigt för att ta dig sista biten till fots. När du väl klarat att motstå frestelsen att åka hela vägen kommer du att känna dig som en vinnare.

Bilgymma. Måste du åka bil till jobbet krävs extra målmedvetenhet för att få till motionen på vägen. Men din kropp kommer att tacka dig om du parkerar så att du får gå eller springa sista biten. Annars gör du benböj (ställer dig med fötterna axelbrett, lägger vikten på hälarna och går ner med 90 graders vinkel i knäna) 20 till 30 gånger innan du kliver i och när du klivit ur bilen. Kör några armhävningar mot bildörren när du ändå är igång. Låt dem glo!

Annika Jensfelt

Gå till nästa artikel