De ritade ombyggnaden – namngavs inte i Grand designs
När ombyggda Villa Westre blev rikskänd i tv-programmet Grand designs, nämndes aldrig Lowén Widman arkitekter som ritat ombyggnaden.
– I Grand designs renoveringar är det inte självklart, säger Christer Andersson, exekutiv producent på TV4, men Sveriges Arkitekters förbundsjurist håller inte med.

Villa Westre där arkitekterna Daniel Widman och Ulrika Lowén Horn af Rantzien ritat om en tegelvilla från 1970, ursprungligen ritad av Småhusbyrån genom N-O Jeppson. Arkitekterna föreslog bland annat att öppna upp mellan takstolarna, en helt ny planlösning, att säckskura fasaden, en ny skulptural skorsten samt nya fönster och takfönster.
”70-talsvillan blir arkitektritad. Ett enkelt kataloghus från 70-talet blir till arkitektritad dröm med inspiration från Danmark.”
Så beskrivs Villa Westre i Täby på Instagram inför att projektet presenterades i tv-programmet Grand designs renoveringar.
Daniel Widman driver tillsammans med Ulrika Lowén Horn af Rantzien arkitektkontoret Lowén Widman arkitekter som varit arkitekt för ombyggnaden och som uppger att kontoret tagit fram handlingar, från första skiss fram till förfrågningsunderlag. Villan är ursprungligen ritad av Småhusbyrån genom N-O Jeppson och Lowén Widman arkitekter har ursprungsritningarna.
– Det var ett ombyggnadsprojekt av ett enplans 70-talshus i gult tegel, där vi valde att omfamna ursprungshuset och att inom den befintliga volymen och materialiteten förfina och förädla, säger Daniel Widman till Arkitekten.
Enligt honom ströks deras medverkan i tv-programmet och det slutade med att de som ombyggnadsarkitekter inte ens namngavs.
– Från början skulle vi varit med i programmet, men av kostnadsskäl ströks vår medverkan och i stället blev det sagt att vi skulle nämnas i programmet. När programmet sedan visades så fanns det inget som antydde att det ens varit en arkitekt inblandad, säger Daniel Widman.
Christer Andersson är exekutiv producent på TV4 och svarar på Arkitektens frågor via mejl. Han säger att en av kanalens grundpelare är att värna arkitekturen och arkitekten och att i moderprogrammet Grand designs, som handlar om nybyggda hus, har de som en given del att, om möjligt, träffa arkitekten. Men i det aktuella programmet som handlar om renovering och ombyggnad, är det inte lika självklart, enligt tv-kanalen.
– I det avknoppande programmet Grand designs renoveringar har vi inte det som en självklar form då det i många fall inte ens finns en arkitekt inblandad i projektet. I Grand designs renoveringar är det byggherren vi följer och ibland så refererar de till arkitekten och ibland inte, skriver han och fortsätter:
– Vad som exakt sades i kommunikationen mellan byggherre, arkitekt och tv-team vet jag inte i detta fall. Är det någon som fått uppfattning om att det i detta fall skulle ske på annat sätt så får vi be om ursäkt för misskommunikation.
Rita Georgiadis är förbundsjurist på Sveriges Arkitekter. Hon får ofta frågor och ärenden apropå upphovsrätt och fall där arkitekten inte namngivits. Enligt upphovsrättslagen ska arkitekten namnges när ett verk presenteras.
– Ja, en arkitekt som skapat ett byggnadsverk ska enligt lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk namnges som upphovsman i den omfattning och på det sätt god sed kräver, säger Rita Georgiadis.
Är det någon skillnad när det gäller en ombyggnad?
– Nej, arkitekten som ritat en ombyggnad ska också namnges. Men om en ombyggnad projekteras av en ”ny” arkitekt än den ursprungliga ska den ”nya” arkitekten också namnge ursprungsarkitekten.
Så både ombyggnadsarkitekten och ursprungsarkitekten borde egentligen namnges när Villa Westre presenteras?
– Ja, en arkitekt som upphovsman till en byggnad har upphovsrättsligt skydd för sitt verk under sin livstid och 70 år efter sin död.