Gå till innehållet

Rinkebymoskén lagd på is – NCC drar sig ur

Byggstarten för Rinkebymoskén som är ritad av Johan Celsing hänger lös efter att NCC dragit sig ur projektet.

Insamlingsstiftelsen bakom Rinkebymoskén, som ritats av Johan Celsing, hade planerat byggstart för moskén till 2018. En modell för den planerade moskén går att se på Arkdes stora utställning Public luxury.

Nu är hela projektet är i gungning efter att personer ur stiftelsen dragits in i en ekobrottshärva, vilket SvD rapporterat om.

Bakgrunden är att flera personer knutna till friskolekoncernen Al-Azhar-stiftelsen häktats misstänkta för grovt bokföringsbrott och trolöshet mot huvudman. Tre av de misstänkta personerna har även haft styrelseuppdrag för insamlingsstiftelsen, vilket fått NCC att dra öronen åt sig. Bolagets avdelningschef Fredrik Anheim säger till SvD:

– Det som framkommer nu är väldigt allvarliga anklagelser om brott och vi vill inte vara förknippade med det.

NCC gick via ett litet handelsbolag som företräder stiftelsen in i avtalet om moskén i juni. Bygget rör en totalentreprenad om 100 miljoner kronor, men NCC bedömer affären som för osäker för att kunna fortsätta:

”NCC:s samarbete med Rinkebymoskéns Insamlingsstiftelse var i ett initialt planeringsskede där förutsättningarna för att bygga undersöktes. Det har varit en osäker process vad gäller de ekonomiska förutsättningarna eftersom projektet ska finansieras via en insamling. Dessa frågetecken tillsammans med den information som nu kommit till NCC:s kännedom gör att NCC nu väljer att avsluta samarbetet”

Insamlingsstiftelsen har å sin sida meddelat att de misstänkta medlemmarna har fått lämna sina uppdrag under polisutredningens gång och skriver i ett pressmeddelande:

”Vi beklagar att NCC har valt att avbryta samarbetet med mosképrojektet, utan att först föra en dialog med oss. Stiftelsen drivs av ideella krafter som gör sitt yttersta för att förverkliga drömmen om en moské i Järvaområdet”

Den planerade moskén beräknas bli 5 000 kvadratmeter stor med 18 kupoler.

Mer att läsa