Nyheter

Rekordmånga tomter i årets Europan

6 november 2018

Sex svenska kommuner har anmält att de vill vara med i årets omgång av tävlingen för arkitekter under 40 år, Europan. Förra året var det två.

Annons

Förra året var det Karlskrona och Trelleborg som stod för tävlingstomterna i Europan. Här är vinnarförslaget för Karlskrona, A blue entrance to the city in the sea, av Stefan Jesper Gründl och Magnus Haahr Nielsen.

Det är Gotland, Halmstad, Helsingborg, Borås, Enköping och Täby som vill ställa upp med tävlingstomter när Europan 15 startar i mars nästa år.

– Vi satsar stort på att lyfta fram tävlingen runt om i landet. Vi var med i Almedalen i somras och hade många möten med kommuner där, det väckte stort intresse. Nu ligger fokus på lansering av tävlingstomterna och att få så många tävlande som möjligt till varje kommun, säger Carolina Wikström på arkitektkontoret Asante som tillsammans med Frida Öster är generalsekreterare för Europan i Sverige sedan i januari i år.

Europan är en återkommande tävling med deltagare från hela Europa och hittills har totalt 49 kommuner i tolv länder anmält sitt deltagande i årets omgång.

Annons

– Kommunerna ser det som ett tillfälle att få in unga, kreativa förslag och innovativa lösningar på stadsbyggnad, säger Carolina Wikström.

Årets tema är Den produktiva staden, vilket är detsamma som förra gången.

– Kort kan man säga att det handlar om att skapa en funktionellt och socialt blandad stad med produktion, bostäder och urbant liv. Tre viktiga begrepp är resurser, mobilitet och jämlikhet, säger Carolina Wikström.

De sex kommunerna bidrar med tomter i olika storlekar, från enskilda fastigheter till flera kvarter. Vilka tomterna är kommer att presenteras när tävlingen startar i mars 2019.

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel