Regeringen ökar anslag för ROT, kulturmiljö och typhus
Regeringen ökar anslagen till bidragsfastigheter och länsstyrelser för att sysselsätta nyutexade och förbättra förutsättningarna för bevarande av kulturarv. Boverket får mer pengar för beredskap och typhus. Mest pengar går till en ökning av ROT-avdraget. Men Sveriges Arkitekter är kritiska.

Finansminister Elisabeth Svantesson presenterar vårbudgeten under en pressträff 15 april.
I sin vårändringsbudget tar regeringen under två punkter upp att ”möjligheten till sysselsättning för arbetslösa och nyutexaminerade bör stärkas” och att det är ”angeläget att förbättra förutsättningarna för att bevara, använda och utveckla det gemensamma kulturarvet”.
Med de motiveringarna höjs anslaget för bidragsfastigheter som Statens fastighetsverk förvaltar, till exempel slott, med fem miljoner kronor, vilket innebär totalt 445 miljoner kronor för budgetåret 2025. Med samma motiveringar höjs anslaget till länsstyrelserna med 16 miljoner kronor, för att landa på totalt närmare 4,2 miljarder.
Tobias Olsson, förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter, hade dock velat se mer omfattande satsningar, som dem förbundet lyfter fram i sin lista 15 krav för en livskraftigare arkitektbransch.
– Det är förstås positivt med satsningar på både nyexade och kulturmiljö, men de är blygsamma i relation till utmaningarna. Jag konstaterar att inga av våra många förslag finns med i budgeten, säger han.
Vårändringsbudgeten innebär också en ökning av anslaget till Boverket med 6,5 miljoner kronor. Detta motiveras med att regeringen avser att utse Boverket till en av beredskapsmyndigheterna som ska utveckla det civila försvaret, samt att Boverket ska ges förutsättningar att ”ta fram förslag på hur typgodkännande av småhus kan genomföras”. Boverkets totala anslag för 2025 är därmed knappt 309 miljoner kronor.
Den största satsningen i vårändringsbudgeten är en ökning av ROT-avdraget. Avdraget höjs tillfälligt från 30 till 50 procent av arbetskostnaden. Höjningen ska gälla renoveringar som betalas från 12 maj 2025. Totalt beräknas det kosta 4,35 miljarder kronor.
Sveriges Arkitekter har i sitt arbete med politisk påverkan ställt krav på att klimatsäkra ROT-avdraget och att inkludera arkitekttjänster genom ett nytt RITA-avdrag. Men inget av dessa förslag har fått genomslag.
– Det är verkligen synd. De här miljarderna kan tyvärr främst komma att bekosta till exempel att fungerande kök slits ut och ersätts med nya. En klimatsäkring ihop med RITA skulle skapa samma sysselsättande effekt men tvärtom skapa större klimatnytta och få in fler arkitekter i arbete, inte minst nyutexade, säger Tobias Olsson.
I budgeten ingår också förslaget att a-kassan ska höjas i förtid. Även här är Tobias Olsson kritisk.
– Det är bra att höjningen av a-kassan snabbas på, men vi anser att nivån är fortsatt för låg och att även nyutexade ska omfattas av a-kassan, som i Danmark, säger han.