Gå till innehållet

Regeringen går vidare med Sverigehus: ”Alla har en ganska tydlig bild”

Regeringen har gett Boverket i uppdrag att utreda typgodkända småhus som ska kunna uppföras utan krav på bygglov. Rött hus med vita knutar nämns som en självklar modell.

När bostadsminister Andreas Carlson presenterade uppdraget till Boverket, att ”ta fram förslag på hur typgodkännande av småhus kan genomföras” och ”undersöka förutsättningarna för att undanta typgodkända småhus från krav på bygglov”, upprepade han många gånger att det handlar om att sänka trösklar för människor att förverkliga sina boendedrömmar.

Vid presskonferensen flankerades han av bland andra Mikael Eskilandersson, civilpolitisk talesperson hos Sverigedemokraterna, som i valrörelsen presenterade idén om ”Sverigehuset”. Han lät förstå att det är denna idé som nu blir verklighet. Enligt regeringen kan flera husmodeller bli aktuella men ”traditionell, svensk stil” nämndes som en given modell. På en direkt fråga om vad han tänker sig för hus, svarade Mikael Eskilandersson att han tycker att ”traditionell, svensk stil är tilltalande”.

– En röd stuga med vita knutar uppfattas över lag som tryggt och trevligt. Hade man tillåtit en fyrkantig låda i betong hade den antagligen inte varit lika tilltalande och inte lika lätt att få acceptans för hos allmänheten, sa han.

Bostadsminister Andreas Carlson fyllde i att det troligen behövs flera olika typgodkända småhus men att det behöver finnas acceptans för dem, så att de kan ”uppföras var som helst i landet där det finns tomter”.

– Alla har en ganska tydlig bild av vad som är ett hus som skulle kunna funka i olika delar av landet, sa Andreas Carlson.

Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter, som kritiserat regeringens tidigare förslag om bland annat slopade krav på bygglov, är kritisk även till uppdraget om typgodkända Sverigehuset.

– Det är positivt att regeringen har ambitionen att underlätta för småhus och villastäder. Men är det verkligen Boverket som ska bestämma att vissa småhusproducenter ska få bygga sina typhus utan bygglov? Bygglovsprövningen är kritisk för att utveckla befintliga villaområden och anlägga nya. Annars är det stor risk att det som människor uppskattar – det trivsamma och vackra – går förlorat, säger han.

Tobias Olsson tycker att det finns bättre sätt att underlätta för människor att förverkliga boendedrömmar.

– Det vore en mycket bättre egenmaktsreform att behålla bygglovsplikten men ge privatpersoner möjligheter att anlita arkitekt, genom till exempel ett rita-avdrag, för att kunna hitta en effektiv lösning för just den specifika tomten och plånboken, säger Tobias Olsson.

Mer att läsa