Nyheter

Publik entré vid årets Arkitekturgala

10 mars 2020

På tisdagen arrangerade Sveriges Arkitekter den årliga Arkitekturgalan på Konserthuset i Stockholm. På torget utanför uppfördes en tillfällig mötesplats och i entréhallen ställdes alla nominerade till kvällens prisutdelning ut.

Annons
Annons
Foto Nina Gunne

Den tillfälliga mötesplatsen är vinnarförslaget från 72-timmarstävlingen Steel race reuse som arrangerades i januari. Tävlingsuppgiften var att skapa en mötesplats i stål med tydlig koppling till återbruk. Ludvig Hofsten är upphovsman till vinnarförslaget.

Arkitekturgalans tema är i år Co-create, vilket syftar på att arkitekter kan åstadkomma mer tillsammans med andra.

– I omställningen till det hållbara samhället är arkitekten en ledande expert men står inte ensam. Kåren behöver goda samarbeten. Flera av årets talare är inte själva arkitekter men har mycket att berätta som kåren kan inspireras och lära sig av, säger galans projektledare Tove Dumon Wallsten på Sveriges Arkitekter i ett pressmeddelande.

Bland de internationella talarna under dagen finns till exempel inredningsarkitekten Ilse Crawford samt London-baserade Phineas Harper och Maria Smith, arkitekterna som var med och curerade arkitekturtriennalen i Oslo där temat var De-growth, det vill säga nedväxt som bas för arkitektur och samhällsutveckling. Franska agronomen Pascal Hardy ska tala om en 14 000 kvadratmeter stor stadsodling på mässhallarna i Versailles och Maya Lauridsen Faerch, chefskonsult på danska Lendager Group, ska tala om cirkulär ekonomi.

Annons
Annons

Svenska exempel kommer att belysas till exempel genom Nils Phillips, ordförande för Rörstånga utvecklings AB, som ska tala om landsbygdsutveckling, hur fastighetsbolaget med 450 delägare i den skånska byn Rörstånga investerat i nedgångna fastigheter, renoverat, hyrt ut och återinvesterat i bygden. Mer stad och land-diskussion blir det i ett panelsamtal om arkitekturpolicyer för landsbygden där bland andra riksarkitekten Helena Bjarnegård deltar. Under dagen kommer även sju utvalda arkitekter få chansen att kliva upp på scenen och hålla varsitt fyra minuter långt och inspirerande brandtal som tangerar årets tema.

På kvällen ska sju arkitekturpristagare koras bland de projekt som nominerats. Det handlar om Kasper Salin-priset, Guldstolen, Landskapsarkitekturpriset, Planpriset, Trafikverkets pris, Kritikerpriset samt Ung svensk arkitektur. Efter prisutdelningen blir det mingelmiddag och fest med arkitekter som avlöser varandra i DJ-båset.

Author no image

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel