Gå till innehållet

Protester mot utsmyckningspolitik i Växjö

Den blågröna majoriteten i Växjö vill att pengar avsatta för konstnärliga utsmyckningar också ska användas till ren arkitektur. Målet är behålla en god arkitektur när man sparar pengar. Men nu ryter konstnärer och arkitekter ifrån.

– Det är så galet som det kan bli. Arkitekturen är helheten, konsten kompletterar – de är inte reversibla, säger Olof Thedin, arkitekt i Växjö och en av initiativtagarna till protesten mot förslaget, till Arkitekten.

Enprocentsregeln har tillämpats sedan 1937 och innebär att minst en procent av budgeten vid ny-, om- och tillbyggnad ska investeras i konstnärlig gestaltning och utsmyckning anknytning till byggnationen.

Tidigare har pengarna investerats i just konst, men med hänvisning till möjligheten att minska kommunens kostnader vill det blågröna styret i Växjö nu att pengarna även ska kunna gå till ren arkitektur.

Jon Malmqvist (KD)

– Vi ser det dels som att arkitektur faller in under konstnärlig utsmyckning, men man ska inte sticka under stolen med att vi ser en möjlighet att spara pengar, säger Jon Malmqvist (KD), ordförande Kultur- och fritidsnämnden i Växjö.

Han menar att pengarna för konst stuckit iväg i takt med de generellt ökade byggpriserna, att den enskilda procenten har blivit en allt större summa som också ska kunna säkerställa god arkitektur.

– Kommunsverige är pressat och jag ser en risk att vi inte kan lägga pengar på estetik utan måste prioritera funktion. Men med enprocentsregeln kan vi det, säger Jon Malmqvist.

Men förslaget har väckt kraftig kritik bland såväl arkitekter som konstnärer i Växjö, som ser en uppluckrad enprocentsregel som ett hot mot såväl konst som arkitektur.

– Konstnärerna är våra bästa vänner, visst jobbar arkitekten med ett konstnärligt anslag men arkitektur är inte konst. Man kan inte skära ned på konsten och hoppas på bättre arkitektur, att säga det är att lura folk, säger Olof Thedin.

Arkitekten Olof Thedin är kritisk till förslaget.

Motståndarna samlades under måndagskvällen för ett öppet möte med målet att få ihop en protestlista som ska skickas till kommunstyrelsen. Förhoppningen är att förslaget ska dras tillbaka.

–  Annars får vi väl göra en guidad tur för politikerna, där de får lära sig kvaliteten i kombinationen mellan konst och arkitektur. Det är bedrövligt att vi har politiker som är så okunniga, säger Olof Thedin som undrar varför man inte höjer skatten i kommunen istället.

Men Jon Malmkvist säger att förändringen står fast, även om en exakt implementering ännu inte är bestämd. Som exempel hänvisar han till en pågående ombyggnad av en skola i kommunen. Av en kostnad på 250 miljoner delas enprocentsregeln två och en halv miljoner upp så att en miljon går till konst, en och en halv går till arkitektonisk utsmyckning.

– Jag tror man får landa i en situation där man bedömer från fall till fall. Men tanken är inte att vi inte ska lägga något alls på konst, säger Jon Malmkvist.

Mer att läsa