Gå till innehållet

Praktik – en väg in i yrkeslivet

Oavsett vilken inriktning du har som arkitektstudent är praktiken en bra möjlighet att testa på yrket samtidigt som du får vägledning. Det säger säger Rebecca Wahlström, Sveriges Arkitekters utbildningssamordnare.

– Du växer, får en förståelse för branschen och vad det innebär att till exempel jobba i olika skeden. Troligen ger praktiken dig också ny input och idéer om vad du vill göra med resten av din utbildning, säger Rebecca Wahlström, Sveriges Arkitekters utbildningssamordnare.

De flesta arkitektstudenter praktiserar ett halvår eller ett år efter trean. Att få en praktikplats tidigare är svårt men inte omöjligt. Det är heller inte fel att praktisera efter fyran.

– Om man inte fått praktikplats efter trean skulle jag hoppa på mastern och pröva igen efter ett år. Söker man en andra omgång har man med sig lärdomar och eventuellt mer tid att få ihop sin ansökan.

När det kommer till utlandspraktik är det bra att veta att villkoren många gånger är sämre än i Sverige.

Rebecca Wahlström.

– Du får en inblick i en annan kultur och kontext där både arkitekten och arkitekturen har andra förutsättningar. Men ofta är praktiken obetald och arbetsklimatet hårdare, säger Rebecca Wahlström.

Höstens praktikplatser brukar ha sista ansökningsdag mellan februari och maj, även om mindre arkitektkontor ibland vet först i augusti om de behöver en praktikant.

När det kommer till sommarens platser är deadline vanligtvis i februari. Men då byggbranschen går på lågfart under sommaren gäller det att tänka i nya banor om man vill praktisera då.

–  Kommuner, myndigheter, byggbolag och animationsföretag… Var kreativ, utbildningen kan användas till mer än du tror!

5 x praktiktips

1) Sök hos många

Välj ut ett antal kontor du är intresserad av och lägg krut på dem. De flesta som får praktik skickar ut mer än tio ansökningar innan de blir kallade på intervju.

2) Håll dig kort

Brev, cv och portfolio ska vara intresseväckande, kort och tydligt och svara på det annonsen efterfrågar. Överarbeta inte portfolion, den ska visa på utveckling.

3) Förbered dig

Tänk ut vad du vill lyfta under intervjun och vilka situationer under din utbildning eller tidigare arbetsliv som stärker dina argument. Förbered frågor om kontoret och tjänsten.

4) Ta hjälp

Ska du söka praktik eller jobb kan du få stöd och input av Sveriges Arkitekters karriärstjänster. Jobbmässan Arkipelago är öppen för alla arkitektstudenter oavsett skola.

5) Ge inte upp

Om du inte skulle få någon praktik – testa på att frilansa. Fråga dina grannar, föreningen där du bor eller dra ihop ett gäng och sätt er in i en tävling. All arbetslivserfarenhet är bra!

Mer att läsa