Praktik – en väg in i yrkeslivet
Oavsett vilken inriktning du har som arkitektstudent är praktiken en bra möjlighet att testa på yrket samtidigt som du får vägledning. Det säger säger Rebecca Wahlström, Sveriges Arkitekters utbildningssamordnare.

Landskapsarkitektstudenterna och mastersstudenterna i Lund är de enda som erbjuds poänggrundande praktik inom utbildningen. De flesta arkitektstudenter praktiserar någon gång under studietiden.
– Du växer, får en förståelse för branschen och vad det innebär att till exempel jobba i olika skeden. Troligen ger praktiken dig också ny input och idéer om vad du vill göra med resten av din utbildning, säger Rebecca Wahlström, Sveriges Arkitekters utbildningssamordnare.
De flesta arkitektstudenter praktiserar ett halvår eller ett år efter trean. Att få en praktikplats tidigare är svårt men inte omöjligt. Det är heller inte fel att praktisera efter fyran.
– Om man inte fått praktikplats efter trean skulle jag hoppa på mastern och pröva igen efter ett år. Söker man en andra omgång har man med sig lärdomar och eventuellt mer tid att få ihop sin ansökan.
När det kommer till utlandspraktik är det bra att veta att villkoren många gånger är sämre än i Sverige.
– Du får en inblick i en annan kultur och kontext där både arkitekten och arkitekturen har andra förutsättningar. Men ofta är praktiken obetald och arbetsklimatet hårdare, säger Rebecca Wahlström.
Höstens praktikplatser brukar ha sista ansökningsdag mellan februari och maj, även om mindre arkitektkontor ibland vet först i augusti om de behöver en praktikant.
När det kommer till sommarens platser är deadline vanligtvis i februari. Men då byggbranschen går på lågfart under sommaren gäller det att tänka i nya banor om man vill praktisera då.
– Kommuner, myndigheter, byggbolag och animationsföretag… Var kreativ, utbildningen kan användas till mer än du tror!