Polymorf 3d-printar med inspiration från naturen
Johanna Jonsson och Albin Karlsson på Polymorf vill skapa form och struktur som får människor att relatera till stadsrummet. I verkstaden växer unika byggdetaljer fram i en 3d-printer, med inspiration från processer i naturen.
I Polymorfs kombinerade verkstad och studio i Malmö står byggstenar och byggnadsprototyper i långa rader på trähyllor, i sällskap av bruksföremål som vaser och koppar. Ytstrukturerna för tankarna till Gaudí eller helt enkelt koraller. Fingrarna letar sig automatiskt fram, man bara måste få känna!
– Att väcka nyfikenhet är just vad vi vill åstadkomma, då uppstår en relation till formerna. Naturen är en stor inspirationskälla för oss. Vi undersöker hur vi skulle kunna översätta skeenden som exempelvis processer i droppstensgrottor i vårt skapande, säger Johanna Jonsson.
Hon driver Polymorf tillsammans med sambon Albin Karlsson. De hittade båda till arkitektyrket via ett konstnärligt intresse, Albin har dessutom med sig programmering i bagaget. Det gemensamma examensarbetet var ett utforskande av 3d-printade föremål i olika material. De har särskilt experimenterat med att skapa byggstenar och hittat ett vinnande koncept med skal av lera som sedan fylls med betong och lecakulor.
– I vanliga fall tas material bort när man skapar former. 3d-printern gör motsatt: här byggs allt från grunden, steg för steg, säger Albin Karlsson och tillägger att klimatperspektivet är en av verksamhetens grundpelare. Tanken är att kunna flytta 3d-printern till själva byggplatsen, ta tillvara på spillmaterial som uppstår, exempelvis lera från schaktad jord, och därmed kapa transportled.
– Våra byggstenar och andra detaljer kan bli en del av ett hörn eller liknande. Under hela modernismen har allt icke-nödvändigt tagits bort. Bristen på spännande detaljer skapar ett avstånd mellan människor och byggnader. Vi vill efterlikna naturen, där omgivningen istället växer fram successivt.