Gå till innehållet

Pierre Sindre tar emot Bruno Mathsson-priset

Årets Bruno Mathsson-pristagare är inredningsarkitekten och möbelformgivaren Pierre Sindre. I helgen tog han emot priset och öppnade utställningen om sig själv på Vandalorum.

De senaste veckorna har det varit fullt upp för Pierre Sindre. Att motta Bruno Mathsson-priset har för honom även inneburit att han fått gestalta en egen utställning. Utställningen öppnade på konst- och designmuseet Vandalorum i Värnamo den 22 oktober.

– Det är en blandning av hybris och ångest. Lite skräckblandad förtjusning att samla ihop allt man ställt till med. Men väldigt roligt, säger Pierre Sindre om att skapa en utställning om sig själv.

Utställningen innehåller hans gedigna produktion av möbler och inredningar. Bland dessa finns till exempel stolarna Sindre och Ono och fåtöljen Dandy.

Till varje utställt objekt har han med ytterligare ett objekt, något som varit en inspiration. I rekvisitan finns bland annat en harpa och en golvbrunn, och en sportbil från 1965.

Ibland är det faktiskt ganska enkelt vad det är vi formgivare inspireras av.

– Det blir lite övertydligt nästan, men ibland är det faktiskt ganska enkelt vad det är vi formgivare inspireras av. Jag tycker om att inte linda in det och efterkonstruera. Jag ser saker i saker, har alltid receptorerna öppna, säger Pierre Sindre.

Han har tidigare mottagit flera priser och utmärkelser som möbelformgivare, men Bruno Mathsson-priset smäller extra högt, tycker han.

Om Bruno Mathsson-priset

Delas ut varje år sedan 1984, efter en donation av Karin och Bruno Mathsson.

Fondens ändamål är att främja forskning, utveckling, undervisning och utbildning inom områdena föremål samt inre och yttre miljö. Bland tidigare års pristagare finns Åke Axelsson, Anna von Schewen, Jonas Bohlin och Monica Förster.

– Jag är hedrad över priset och har stor respekt för juryn, det är ett riktigt pris, säger Pierre Sindre.

Priset är förutom äran en summa om 200 000 kronor. Pierre Sindre välkomnar dem som en möjlighet att i en fullspäckad vardag köpa sig lite tid för egna utvecklingsprojekt.

”Med stark formkänsla och esprit utvecklar Sindre en slitstark skönhet för alla”, skriver juryn för Bruno Mathsson-priset i sin motivering. 

– Bara att nämnas i samma mening som Bruno Mathsson är en ära. Han är fortfarande vår enda riktigt stora internationellt. Att han var snickarson och självlärd inger också respekt. Man utbildar ju sig själv hela tiden. Och nu ger priset mig möjlighet till det, säger Pierre Sindre.

Sportbilen är inspirationsobjekt till stolen Vienna i Pierre Sindres utställning på Vanadlorum.

Om Pierre Sindre

Född 1974 utanför Jönköping.

Utbildad inredningsarkitekt på Konstfack.

Har jobbat på Creo och Sandellsandberg.

Driver sedan åtta år egen studio i Stockholm.

Aktuell: Mottagare av Bruno Mathsson-priset 2022 och öppnar en egen utställning på Vandalorum som pågår till och med början av nästa år.

Mer att läsa