Gå till innehållet

Paviljong fastnade i tullen – ny version i kenyansk cypress

En paviljong av svenskt trä fick en ny skepnad när ett kenyanskt arbetslag tillsammans med arkitekten Ivan Segato byggde upp en omarbetad version i lokalt virke.

Skuggpaviljongen som ritades av In Praise till arkitekturbiennalen i Venedig packades när utställningen stängde i november ihop för att skeppas till Kenya. Där skulle den byggas upp igen under UN Habitats första samling den 27–31 maj. Men paviljongen fastnade i tullen och två veckor före samlingen var det dags att sätta in en Plan B. Kreativa arkitekter hittade snabbt en lösning. Ivan Segato från In praise of shadows blev byggledare och tillsammans med ett kenyanskt arbetslag och kenyanska arkitektstudenter byggde de upp en anpassad version i kenyansk cypress.

Tove Wallsten från Sveriges Arkitekter var på plats.

–  Vi kallade den Panic pavillion. De kenyanska byggarbetarna var inte vana vid att bygga i trä så bygget blev en snickarskola för dem.

Victor Mgendi på UN Habitat invigde paviljongen i Nairobi med orden att den var ett bevis på resiliens; att utifrån förändrade förutsättningar skapa något ännu bättre.

Bakom paviljongen på Venedigbiennalen stod Sveriges Arkitekter, Folkhem (nuvarande Arvet) och Svenskt trä. Under utställningen fick Arvet kontakt med UN Habitat som ville se paviljongen uppförd deras samling i Nairobi i maj och lyfta samma frågor som i utställningen: att bygga upp hållbara samhällen.

Tove Wallsten på Sveriges Arkitekter var med på resan till Nairobi och UN Habitats samling den 27–31 maj. I och utanför paviljongen visades utställningen Woodland Sweden och under seminarierna deltog bland andra landskapsarkitekten Elin Olsson, statssekreterare för Per Bolund.

– Lokalt och hållbart skogsbruk kan vara en viktig del i att bygga upp hållbara samhällen. Men det behöver finnas en avsättning och ett användningsområde för att odla upp skogen, som att bygga bostäderna i trä, säger Tove Wallsten.

I Kenya byggs idag de flesta hus i sten medan trä eldas upp. Det är andra träslag och andra förutsättningar än i Norden och alltså en ny kunskap att utveckla för landet. Den största potentialen lokalt finns i kenyansk ceder. Ett hållbart skogsbruk kan också ge biomassa för kläder och bränsle.

– Att odla skog kan ge försörjning för en familj som också kan återplantera för nästa generation, säger Tove Wallsten.

Lokala byggarbetare och frivilliga i Mathare hjälpte till när paviljongen byggdes upp på två dagar.

Efter kongressen flyttades paviljongen till slumområdet Mathare utanför Nairobi och byggdes upp för och tillsammans med FN:s ungdomsprogram One stop centersom tidigare inte haft någon fysisk plats att vara på. Nu fick de ett rum med skyddande tak och ett golv upphöjt från marken. Ivan Segato var byggledare också där.

Ivan Segato

– Det har varit en annorlunda erfarenhet. Först var de inte så hjälpsamma i området. De är vana vid punktinsatser av goda gärningar för att sen bli övergivna. Men efter ett tag fick vi hjälp från alla håll med att bygga upp paviljongen, berättar Ivan Segato.

Också i Mathare byggde han tillsammans med lokal arbetskraft upp paviljongen på två dagar och så fort paviljongen började ta form fylldes den av barn som ville leka och vuxna som ville hänga i paviljongen som ligger intill en liten fotbollsplan som anlades för ett par år sen.

– När jag såg 50 barn i paviljongen förstod jag att vi hade lyckats. Jag kunde se att den verkligen berörde något i samhället. ”Glöm oss inte!”, ropade de efter mig.

Skuggpaviljongen i Kenya

UN-Habitat, FN:s bostadsorgan,  höll sin första världskongress i Nairobi, Kenya, 27–31 maj. Temat var Agenda 2030 och UN-habitats ledord ”A better quality of life for all in an urbanizing world”.

I anslutning visades utställningen Woodland Sweden, framtagen av av Sveriges Arkitekter/Svenska Institutet samt utställningen We need to grow our cities, om FN:s 17 globala mål med trä i fokus, av bostadsutvecklaren Arvet (tidigare Folkhem).

Den 18 juni kom den ursprungliga paviljongen från Venedig, ritat av In praise of shadows, fram till Nairobi och ska i augusti uppföras permanent på det svenska residenset för att bli bas för programverksamhet på Svenska Ambassaden i Nairobi, i samarbete med UN Habitat, FN:s bostadsorgan.

Skuggpaviljongen, Loggia d´Ombra ritades av In praise of shadows arkitektur till arktiekturbiennalen i Venedig 2018 och ska nu uppföras för att bli bas för programverksamhet på Svenska Ambassaden i Nairobi.

Mer att läsa