Gå till innehållet

Parken Paradiset vinner priset för bästa landskapsarkitektur

Paradiset i Vallastaden i Linköping får Sveriges Arkitekters Landskapsarkitekturpris 2020. Ansvariga landskapsarkitekter är 02 Landskap.
– Det är tredje gången ett av våra projekt nominerats till priset och äntligen får vi stå överst på prispallen, sa Ulrika Gunnman på 02 Landskap när priset annonserades.

Arkitektkontoret 02 Landskap har gestaltat och projekterat parken Paradiset, en av två större parker i Vallastaden i Linköping. Nu tilldelas parken Landskapsarkitekturpriset 2020.

Juryn beskriver i sin vinnarmotivering den nya sortens park med odlandet i centrum. ”En odlingspark som visar vägen mot nya sätt att utforma våra parker genom att fläta samman kolonilotter med parken, vilket gynnar biologisk mångfald och främjar social samvaro.” Juryns ordförande Monika Gora var på plats i studion när Arkitekturgalan sändes.

– Det är inte lätt att bedöma landskapsarkitektur eftersom tiden spelar in. Landskapsarkitektur som är ny är en helt annan än den som åldrats, förklarade hon juryns arbete.

Ulrika Gunnman som varit ansvarig landskapsarkitekt för projektet på O2Landskap tog emot prisbeskedet  tillsammans med kollegor på kontoret i Göteborg.

– Vi är glada över att parken har blivit fin redan från start. Kullandskapet gör parken rumslig innan buskar och träd vuxit upp och byggnadselement ger stadga. Dessutom bidrar odlingslotterna till liv i parken.

 

parken paradiset får Landskapsarkitekturpriset 2020

Arkitekt: 02 Landskap genom Ulrika Gunnman, My Lekberg Hellström, Linda Ekman och Emelie Melin, Sabina Richter, Hanne Nilsson, Anton Svanholm och Emma Skottke. Medverkande: Henrik Lamberthz och Liselott Johansson på Linköping kommun samt Okidoki genom Rickard Stark, Martin Nordahl och Christina Silfverhielm med flera.

Byggherre: Linköpings kommun genom Leif Lindberg, stadsbyggnadsdirektör.

Juryns vinnarmotivering: ”I en tid när mångfalden är hotad och jorden allt mer utarmad påminner Paradiset oss om vår förmåga till varsamhet, samarbete och skönhet. En odlingspark som visar vägen mot nya sätt att utforma våra parker genom att fläta samman kolonilotter med parken, vilket gynnar biologisk mångfald och främjar social samvaro. Paradisets enkla och naturliga innehåll visar en skicklig hantering av landskapsarkitekturens grundläggande verktyg; växter, vatten och topografi.”

Juryn för Landskapsarkitekturpriset 2020 består av landskapsarkitekterna Pål Castell, Sam Keshavarz och Monika Gora samt Catharina Nolin, professor i konstvetenskap. Läs mer om det vinnande projektet på Sveriges Arkitekters hemsida. 

Mer att läsa