Gå till innehållet

“Pågående experiment i platsutveckling och deltagar­design”

En flytande by är målet när internationella och svenska arkitektstudenter samlas i Dalsland för ett gemensamt arkitektur- och byggprojekt med lokalbefolkningen.
– Det är viktigt att utbildning och yrkespraktik kopplas till praktiskt byggande, säger Luka Jelusic, lärare på HDK.

Den internationella workshoppen med studenter ordnas för fjärde sommaren i rad. Bakom det hela står HDK Campus Steneby i Dals Långed i samarbete med University of Washington och projektledare är Luka Jelusic, landskapsarkitekt, formgivare och lärare på HDK. 

– Det är ett slags pågående experiment i platsutveckling och deltagardesign. Målet är att svara upp på lokala behov och inspirera till nya sätt att tänka kring offentliga rum. Det handlar inte bara om att erbjuda lösningar utan också om att ställa frågor: Vad kan denna plats bli? Vilka nya möjligheter kan uppstå?

Den första idén som genomfördes för några år sedan var en flytande bastu och kom att byggas delvis i vattnet, med traditionella tekniker och modern form. Den har blivit prisad, bland annat av American Society of Landscape Architects och hamnat på topp tio av bästa bastu-upplevelser i Västsverige. 

– Det är enkelt att få människor att tycka om en snygg bastu och att bygga fysiska strukturer är en sak, men att bygga en stark, engagerad gemenskap runt dem är den verkliga utmaningen och framgångsfaktorn, säger Luka Jelusic.

Den bredare visionen är att skapa en eller flera platser som inte bara tjänar ett praktiskt syfte utan även bygger relationer.

– Genom att samutveckla meningsfulla platser, främjas gemenskaper och utveckling. 

En man med glasögon och orange tröja står i en snickarverkstad, där verktyg och trämaterial finns i bakgrunden.

Landskapsarkitekt Luka Jelusic, lärare på HDK.

Tidigare år har ett utekök byggts, liksom ett mindre parkområde, allt precis vid vattnet eftersom Dalslands kanal och omgivande sjöar är en viktig del av byns identitet. 

Årets projekt är att skapa en flytande scen alternativt ett eller ett par studios, som efter behov kan förflyttas i kanalen.

Luka Jelusic är ursprungligen från Kroatien och kom till Sverige för sin masterexamen. Senare, via hans anställning på HDK, kom ett samarbete till stånd med University of Washington i Seattle. 

– På deras utbildning finns en stark kultur av att integrera design och hantverk, en “design-build-process”, och för mig har det blivit viktigt att utbildning och yrkespraktik kopplas till praktiskt byggande som en central del av formgivningen. Att arbeta med sina idéer och sina egna händer.

En av Luka Jelusics tidiga inspirationskällor var Samuel Mockbee och hans Rural studio i Alabama. Mockbees filosofi gick enkelt uttryckt ut på att arkitektur är ett verktyg för social förändring, och hans tänkande kan sägas vara en slags förebild till Dals Långed-projekten. 

– En av de yngsta studenterna sa när vi avslutade en sommar: ”Nu känner jag att jag kan göra vad som helst!” Det är just det som är kraften i deltagande design – det stärker människor, främjar kreativitet och förvandlar drömmar till verklighet, sager Luka Jelusics.

Mer att läsa