Nyheter

På nytt jobb mitt i pandemin

16 april 2021

Chiara Trevisan började på sitt nya jobb i november och har fått lära känna både kollegorna och den nya arbetsplatsen via telefon och videomöten.
– Jag skulle ljuga om jag sa att det inte varit konstigt, säger hon.

Annons
Foto Jonas Malmström

Chiara Trevisan började på Studio Stockholm arkitektur i slutet av 2020. Hon har en masterexamen från Tongji University i Shanghai och har tidigare arbetat på Kanozi och Equator.

Chiara Trevisan hade haft kontakt med Studio Stockholm arkitektur en tid och i november förra året var tiden rätt – hon var öppen för nytt jobb och Studio Stockholm behövde anställa.

– Tajming är avgörande. Därför är det så viktigt, särskilt nu under pandemin, att hålla igång kontakten med kollegor, kompisar och studiekamrater. För mig betyder det att inte isolera mig utan att vara aktiv och utnyttja de medier som finns, säger Chiara Trevisan.

Eftersom alla jobbar hemifrån, blev det en annorlunda introduktion på den nya arbetsplatsen.

Annons

– Några dagar i början var jag på kontoret fysiskt med en kollega som mentor, för att lära mig rutinerna, tidrapportering och andra praktiska saker. Men sedan är det den interna chatten, telefon och videomöten som gällt, säger Chiara Trevisan.

Hon konstaterar att hon nästan helt saknar den sociala dimensionen att ses och prata om arbete eller privata saker över kaffekoppen. Samtidigt lyfter hon de snabba digitala kontakterna som en positiv aspekt som kommit med distansarbetet.

– Vi har hittat ett bra arbetssätt där vi alltid är tillgängliga för varandra, via chatt eller telefon. Det har till och med blivit enklare och snabbare att kommunicera och få svar med tips och hjälp. Det var bra i början också, när det var extra viktigt för mig att få hjälp med saker som nya program och tekniska funktioner, säger Chiara Trevisan.

Chiara Trevisans tips till dig som börjar på nytt jobb i pandemin:
  • Ta tid för att skapa ett funktionellt hemmakontor med bra skrivbord och bekväm stol. Min arbetsgivare har varit till stor hjälp i detta.
  • Missa inte någon chans att träffa kollegorna digitalt, som vid online-fika eller after work. Alla är lite ensammare i dag och i brist på annat är dessa tillfällen ett bra sätt att lära känna dina nya kollegor och låta dem lära sig lite mer om dig.

 

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel