Nyheter

Oviss framtid för Asplunds kontorspärla

20 december 2018

När AI Pension går över till Skandia riskerar ett unikt sammanträdesrum ritat av Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz att förändras i grunden.

– Det är inte säkert att framtida hyresgäster vill behålla rummet, säger Lotta Lehmann, ordförande i AI Pension och arkitekt.

Annons
Foto John Håkansson

Rummet som Gunnar Asplund ritade användes initialt som styrelserum för Svenska slöjdföreningen.

Arkitekterna och ingenjörernas pensionskassa AI Pension är på väg att uppgå i pensionsjätten Skandia. Om Finansinspektionen godkänner den så kallade beståndsöverlåtelsen flyttar AI Pensions personal på Nybrogatan 7 i Stockholm till Skandias lokaler.

I AI Pensions lokaler finns ett sammanträdesrum ritat av Gunnar Asplund i samarbete med Sigurd Lewerentz. Duon tog sig an projektet direkt efter Stockholmsutställningen 1930 på uppdrag av Svenska slöjdföreningen, numera Svensk form. Asplund ritade inredningen och Lewerentz stod för fönster- och dörrpartier. Rummet innehåller specialritade möbler och tidstypiska detaljer från 1930-talets funktionalism och är nästan intakt.

Ambitionen är naturligtvis att hitta en lösning som gör att det här rummet kan bevaras med möblerna.

Annons

Lotta Lehmann. Foto: Privat

Problemet är att det är en svår lokal eftersom sammanträdesrummet är stort och dessutom genomgångsrum, säger Lotta Lehmann.

Det är nu tänkt att AI Pension ska lämna lokalerna i månadsskiftet mars till april och att en ny hyresgäst ska hittas som vill behålla rummet som mötesrum.

– Men skulle inte det ske, riskerar en unik Asplund-miljö – med alla värden som den har – att försvinna, säger Lotta Lehmann.

Rummet har ingen kulturhistorisk klassificering och generellt sett står det fritt för en hyresgäst att möblera om efter eget intresse.

Skandia meddelar att de arbetar intensivt för att hitta en lösning.

Annons

Karmstolarna GA-1 ritade av Gunnar Asplund blev en succé. Foto: John Håkansson

Max Sohl Stjernberg

Gå till nästa artikel