Nyheter

Han gjorde omstart på UMA

5 juni 2018

Ario Racho hade bara hunnit gå knappt två år på arkitektutbildningen i Aleppo i Syrien när kriget kom, en stor sprängattack drabbade skolan och han och hans närmaste familj så småningom lyckades fly landet.

Annons
Foto Patrick Trädgårdh

Ario Racho har just avslutat sitt första år på Arkitekthögskolan i Umeå, UMA.

Hur kommer det sig att du hamnade just på UMA?

– I två år pluggade jag svenska och kompletterade mina gymnasiebetyg från Syrien för att kunna söka till högskolan – tack och lov hade jag bra betyg. Jag valde UMA eftersom det är den enda arkitektutbildningen som är helt på engelska – det hjälpte mig jättemycket.

Kunde du tillgodogöra dig något från dina år på skolan i Aleppo?

Annons

– Jag har fått börja om i årskurs ett och först var jag missnöjd med det, tänkte att det var slöseri med tid. Men nu när jag har gått första året tycker jag att det har varit väldigt bra. Utbildningen på UMA har ett helt annat perspektiv, den är mer konstnärlig jämfört med skolan i Aleppo som är mer teknisk. Jag är glad att jag fått båda perspektiven nu.

Hur ser dina studieplaner ut framöver?

– Jag kommer att gå de första tre åren på UMA, sen vill jag nog lägga till något ytterligare perspektiv. Jag kan tänka mig att ta min master på Chalmers eller i något annat land.

Var ser du dig själv arbeta som färdigutbildad arkitekt?

– Jag har tankar om att min kunskap kan användas för att hjälpa till i mitt land, där till exempel många kulturbyggnader blivit förstörda. Men det är svårt att veta hur situationen ser ut då och hur det kommer att bli.

Bakgrund:

Det var i januari 2013 som universitetet i Aleppo utsattes för ett sprängattentat som uppges ha dödat minst 82 personer och skadat över 100. Fakulteten för arkitektur drabbades särskilt hårt av förstörelsen.

Annons
Author no image

Annika Jensfelt

Gå till nästa artikel