Nyheter

Olle Burell lämnar politikuppdraget för arkitektyrket

7 oktober 2019

Socialdemokraten Olle Burell har varit politiker på heltid i 18 år, men väljer nu att lämna uppdraget som oppositionsråd i Stockholms stad. I stället går han tillbaka till arkitektyrket.

Annons

Stockholmspolitikern Olle Burell (S) lämnar heltidspolitiken för arkitektyrket.

Det var i onsdags som Olle Burell via Facebook meddelade att han lämnar uppdraget som heltidspolitiker för att gå tillbaka till jobbet som arkitekt. Beskedet kom som en överraskning för vänner, bekanta och kollegor.

Olle Burell är något överväldigad av den kraftiga responsen på sitt Facebook-inlägg som i skrivande stund uppgår till 700 kommentarer och 1 700 gillamarkeringar.

– Man blir tydligen aldrig så uppskattad som när man avgår. Men jag är jätteglad över det stöd som jag har fått och känner mig omgiven av kärlek och uppmuntran.

Annons

Uppmärksamheten har lett till en del jobbförslag. Men Olle Burell har bestämt sig för att planera återgången till arkitektyrket i lugn och ro.

– Nu gäller det att fundera igenom på hur jag ska gå tillväga. Ett som är säkert är att jag tänker starta eget för att jag vill lära mig så mycket som möjligt. Sedan tror jag att det är den mest spännande och lärorika vägen.

Olle Burell berättar att han fortsatt rita även under åren som heltidspolitiker – däribland ett hus i Dalarna – men att han inte hållit sig á jour med teknikutvecklingen.

– Nej, men jag såg ju hur de som var i 60-årsåldern när jag var på Brunnberg och Forshed kunde anpassa sig till digitaliseringsvågen, så det tror jag att jag kommer fixa. Sedan tror jag inte att jag primärt kommer sitta och cadda, utan snarare vara med i tidiga skeden och arbeta mer med stadsplanering.

Trots heltidsuppdrag inom politiken under de gångna 18 åren har Olle Burell fortsatt rita däribland det här huset i Hedemora.

Det var som 26-åring och anställd på Brunnberg och Forshed som han rekryterades till att bli förbundssekreterare för socialdemokratiska Broderskapsrörelsen, nuvarande Socialdemokrater för tro och solidaritet. Han rekryterades därefter vidare inom S-rörelsen: först till rollen som politisk sekreterare i regeringskansliet, därefter till Palmecentret för arbete med bistånd och sedan till uppdraget som lokal partisekreterare i Stockholm. 2014 blev han skolborgarråd.

Annons

– Det har ju varit jätteroligt. Samtidigt har jag flera gånger varit inställd på att gå tillbaka till arkitektyrket, anledningen till att jag inte gjort det är för att jag ständigt fått nya roliga erbjudanden inom politiken.

Efter valet 2018 kunde allianspartierna i samarbete med Miljöpartiet ta över makten från den tidigare rödgrönrosa majoriteten i stadshuset. Rollen som oppositionsråd blev en knuff i den riktningen.

– Om vi hade hamnat i majoritet hade jag inte ens hunnit tänka tanken, men nu har haft tid att reflektera. Jag inser att jag är så pass gammal att om jag ska testa om jag fortfarande har något att bidra med som arkitekt så är det nu det gäller. Dessutom passar det väldigt bra för partiet att min efterträdare kan ha tre år på sig att skola in sig, säger Olle Burell.

Max Sohl Stjernberg

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel