Nyheter

Oklart om arkitekturpolitiken i Anderssons nya regering

30 november 2021

Magdalena Anderssons nya regering innebär nya förutsättningar för den nationella arkitekturpolitiken Gestaltad livsmiljö som hittills legat i moderata och miljöpartistiska statsråds portföljer.

Annons
Foto Annika Jensfelt

Den nya regeringen presenterades i riksdagen på tisdagen.

När Sveriges nya statsminister Magdalena Andersson presenterade sin nya regering var det segregation och brottslighet, grön omställning och välfärden hon lyfte som prioriterade områden.

– Det här är en regering som kommer att få jobba, sa Magdalena Andersson vid presskonferensen som följde regeringsförklaringen i riksdagen, där de nya statsråden presenterades.

Vad den nya regeringen innebär för arkitekturpolitiken återstår att se. Regeringens utredning för arkitekturpolitiken Gestaltad livsmiljö initierades av en moderat kulturminister (Lena Adelsohn Liljeroth) år 2014. Propositionen med nya mål för arkitekturpolitiken presenterades 2018 av tre miljöpartistiska ministrar (bostadsminister Peter Eriksson, kulturminister Alice Bah Kuhnke och miljöminister Karolina Skog).

Annons

Nu är det socialdemokratiska ministrar på samtliga poster.

Enligt Sveriges Arkitekters samhällspolitiska chef Margareta Wilhelmsson är det för tidigt att säga vad den nya regeringen innebär för arkitekturpolitiken.

– Arkitekturpolitiken är framarbetad av en regering där socialdemokraterna ingått, så det borde inte innebära någon stor förändring. Samtidigt är det ett gyllene tillfälle för socialdemokraterna att bygga vidare på politiken för Gestaltad livsmiljö för att uppfylla de arkitekturpolitiska målen, säger Margareta Wilhelmsson.

Ingen minister nämnde arkitektur, stadsbyggande eller kvalitet i bostadsbyggandet i sina presentationer. Nya kulturministern Jeanette Gustafsdotter lyfte först och främst oberoende medier och yttrandefrihet. Hon nämnde också att kulturen ska vara till för alla och fri från politisk inblandning.

– Hon vill värna det fria ordet och yttrandefriheten. Det är oerhört viktigt men det är även arkitekturen och politiken för gestaltad livsmiljö som också är hennes ansvarsområde. Hon nämnde vikten av kultur för alla, törs vi hoppas på att det innebär fler satsningar på regionala mötesplatser för gestaltad livsmiljö utöver Form Design Center i syd? säger Margareta Wilhelmsson.

Nya bostadsministern Johan Danielsson är även biträdande arbetsmarknadsminister och när han talade om att ”det gröna folkhemmet inte ska vara något fuskbygge” syftade han på arbetsförhållandena på landets byggarbetsplatser.

Annons

– Han talade om bostadspolitik som viktig för en fungerande arbetsmarknad och vi håller med om det. Men han måste också se till arkitekturen och att det som byggs blir långsiktigt och hållbart. Politiken för gestaltad livsmiljö måste vara en ledstjärna för varje bostadsministers arbete, kommenterar Margareta Wilhelmsson.

Kort om tre av de nya S-ministrarna:
  • Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (ersätter Amanda Lindh (MP)) kommer från jobbet som generalsekreterare på branschorganisationen Sveriges Museer och är journalist och jurist specialiserad inom medie- och immaterialrätt.
  • Bostadsminister Johan Danielsson (ersätter Märta Stenevi (MP)) är tidigare EU-parlamentariker och LO-tjänsteman.
  • Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (ersätter Per Bolund (MP)) är riksdagsledamot och tidigare minister i flera regeringar.

 

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel