Nyheter

Odlande arkitekt bjuder in tv-kamerorna

13 januari 2020

Johnny Andersson töjer på gränserna för träarkitektur samtidigt som han vill ge liv åt landsbygden. I mars visar han upp sitt hem i andra säsongen av Hemma hos arkitekten i SVT.

Annons
Foto Erik Lefvander

Arkitekten Johnny Andersson skördar nu frukterna av sin nya livsstil i huset Ospray nest utanför Strängnäs.

En av de sex arkitekter som visar upp sina hem i programmen är arkitekten Johnny Andersson.  Under 60 timmar filmades hans hem Ospray Nest utanför Strängnäs och ett annat av hans projekt av filmaren Sven-Åke Visén. I mars visas resultatet i ett 30 minuter långt avsnitt i serien som produceras av Ann Victorin.

– När SVT först hörde av sig var jag noga med att jag ville prata om hur vi lever och arbetar med våra odlingar och inte bara om hur vårt hem ser ut. Och SVT nappade på det, säger Johnny Andersson.

Han bor idag med sin fru, som är konstnär, utanför Strängnäs i ett fritidshus byggt av korslaminerade träskivor av hyvlad senvuxen gran.  Hans företag Jordens arkitekter har redan utforskat byggtekniken i flera år men här ville han prova en helt renskalad version, utan isolering eller gipsskivor.

Annons

– Jag ville töja på gränserna och helt förstå de tekniska begränsningarna, kombinera hightech och lowtech, säger han.

Granträet är alltså synligt både exteriört och interiört och Johnny Andersson har valt att inte måla, även om det går bra med rätt sorts färg.

– Det luktar av gran och såpa i huset och det är en fantastisk akustik. Det är arkitektoniska kvaliteter som annars kan vara komplicerat att uppnå, säger han.

Men framförallt ville Johnny Andersson utforska ett nytt sätt att leva.

– Det talas mycket om urban utveckling. Jag vill undersöka hur landsbygden och fritidshusområden kan utvecklas med hjälp av arkitektur och nya mötesplatser. Och framförallt ville jag få möjlighet att odla.

Producenten Ann Victorin fick skörda squash vid filminspelningen i september. Foto: Sven-Åke Visén

Annons

Han pendlar idag tre dagar i veckan till kontoret på Jordens arkitekter i Stockholms innerstad. Övriga dagar arbetar han och hans fru, som är konstnär, med odlingarna. I somras fick de sin första skörd vilket dokumenterades i programmet Hemma hos arkitekten.

Johnny Andersson tar också med sig sina erfarenheter till sina projekt inom Jordens arkitekter.

– Jag vill föra in mer urban odling också i våra flerbostadsprojekt och då är det bra med egna erfarenheter. Dessutom behöver vi gå upp i skala vad gäller träarkitektur som är koldioxidneutralt. Det är där materialvalet verkligen kan göra skillnad.

Nina Gunne

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel