Gå till innehållet

Nytt tv-program om vardagens arkitektur

UR:s nya tv-serie om arkitektur handlar om byggnaderna som förändrade staden.
– Vi har tittat på enskilda verk som givit ringar på vattnet i arkitekturhistorien, säger Magnus Sjöström, producent och redaktör för programmet.

Serien tar sig an åtta olika teman, däribland handel, arbete och boende. Tittaren får till exempel följa med till några av Kooperativa förbundets arkitektkontors första snabbköp i och runt Stockholm och till Le Corbusiers Villa Savoye utanför Paris.

– Urvalet har skett utifrån att man ska kunna hävda att byggnaderna utgjort en milstolpe för hur våra städer i västvärlden ser ut och att man ska kunna besöka dem. Det blir ett axplock. Ambitionen är att ge allmänheten en introduktion, inte att vara heltäckande, säger Magnus Sjöström.

Det äldsta byggnadsverket som besöks är Bibliothèque Sainte-Geneviève i Paris från 1851 och det yngsta är Haldenfängelset i Norge från 2008. Annars är det mest tidiga1900-talsbyggnader, framförallt från England, Tyskland, USA och Frankrike, och med ett par nedslag i Sverige.

I Sverige besöks till exempel Kopparmora på Värmdö. Här sker också ett av få möten med den ansvariga arkitekten, nyligen avlidna Kerstin Gåsste som låg bakom ett elementsystem för fritidhus inom HSB:s så kallade Bygglåda.

Den andra arkitekten som framträder apropå sitt eget verk är 85-åriga Richard Rogers som berättar om Centre Georges-Pompidou i Paris.

Om tv-programmet

Serien i åtta delar går under namnet Byggnaderna som förändrade staden och är uppbyggd enligt samma koncept som public service-bolaget UR:s tidigare serier om musik, tv, film och sport.

Programmet har premiär den 11 september klockan 22.00 i SVT1. Samtidigt finns alla delar i serien att se på UR Play.

Mer att läsa