Gå till innehållet

Nytt läromedel ska stärka arkitektens roll i byggprocessen

I ett forskningsprojekt på Lunds universitet har en lärobok om byggprocessens förstudium tagits fram. Tanken är att blivande högskoleingenjörer inom byggteknik ska få djupare kunskap om arkitektens roll, arbetsuppgifter och betydelse för en välfungerande byggprocess.

– I dag vet byggarna inte vad arkitekten gör och många arkitekter har dålig insikt om entreprenörens behov. Läroboken är tänkt att användas gemensamt av arkitektur- och ingenjörsstudenter som redan under utbildningen får lära sig att samarbeta.

Så säger universitetslektor Ingela Pålsson Skarin om den nya boken Arkitekturens tillblivelse. 

Enligt Ingela Pålsson Skarin har arkitekternas roll och del av byggprocessen marginaliserats i Sverige under lång tid. Hon menar dock att hållbarhetsmålen inom byggindustrin öppnar för möjligheten att åter stärka den rollen och hon föreslår en modell, Arkitektoniskt hållbart kretsloppsbyggande (AHK), som en ny samarbetsform för byggprocessens förstudium. 

– Modellen hämtar inspiration från de internationellt tillämpade Architectural feasibility studies (AFS) och återinför arkitekten som projektledare. Det är en kommunikationsmodell där alla aktörer möts för att gemensamt säkra hållbarheten i byggprojektet, säger Ingela Pålsson Skarin. 

Tre arkitekter från Skånes största arkitektföretag har bidragit till studien på Lunds universitet, bland andra Jerker Edfast på Krook och Tjäder. Han betonar att om man som arkitekt vill ha ett större ansvar måste man också vara beredd att ta det. 

– Vi arkitekter har fått allt mindre erfarenhet av att jobba med helheten. Det finns kunskapsluckor och saker som vi behöver jobba på för att åter kunna axla den rollen. Det krävs till exempel goda kunskaper om lagstiftning och annat som påverkar processen, säger Jerker Edfast. 

Enligt Ingela Pålsson Skarin har byggprocessens förstudium där arkitekturen tar gestalt helt utelämnats i dagens läroböcker för byggnadsingenjörer. Ambitionen är att den nya läroboken ska fylla den luckan och bädda för att studenter lär sig samarbeta över professionsgränserna. Genom att implementera det i undervisningssammanhang tror Ingela Pålsson Skarin att det kan ske en förflyttning inom branschen. 

– De klimatåtgärder som byggprocessens olika aktörer gör var för sig är otillräckliga. Lösningen är att göra det gemensamt under processens förstudium. Metoden som jag föreslår avser att förena och öka förståelsen och respekten för alla parter, vilket kan underlättas av att vi nu har växthuseffekten som gemensam fiende, säger Ingela Pålsson Skarin. 

Mer att läsa