Gå till innehållet

Nytt klimatinitiativ bakom idétävling för innovation

Gruppen bakom det nya initiativet Klimatgalleriet vill skapa en mötesplats för klimatsmarta idéer för samhällsutvecklingen. Inför galleriets första vernissage i höst anordnas en idétävling för nya lösningar inom arkitektur, design och stadsutveckling.
- Det krävs många idéer för att komma fram till några bra, säger Sam Keshavarz, landskapsarkitekt och en av galleriets grundare.

Idén bakom Klimatgalleriet föddes för två år sedan. Det då nystartade Outer Space Arkitekter hade yta över och ville göra mer av sin lokal.

– Vi ville utnyttja den till något mer. Då gick tankarna till klimatomställningen och de utmaningar vi står inför i vår bransch, vi ville jobba med den på något sätt, säger Sam Keshavarz, landskapsarkitekt och en av grundarna till byrån och till galleriet.

Förhoppningen är att skapa en mötesplats för klimatomställningen, med samhällsrummet i centrum. Flera initiativtagare kommer från arkitektbranschen, men inte alla – och förhoppningen är att locka en bred målgrupp.

– Vi tror att det finns ett allmänt intresse för de här frågorna, och ett behov av att engagera sig eller åtminstone mötas kring de här frågorna, säger Sam Keshavarz.

– Jag har jobbat i branschen i tretton år och sedan klimatkrisen blivit mer akut de senaste åren kan inte jag känna att vi ritar våra projekt så annorlunda, med tanke på den akuta situationen. Där vi vill hjälpa till att få mer fart.

Sam Keshavarz, landskapsarkitekt och en av grundarna till Klimatgalleriet.

Inför öppningen i höst anordnar initiativet en idétävling inom arkitektur, design och stadsutveckling. Tävlingen öppnade den 24 maj och stänger den 15 september. Den 29 oktober ställs bidragen ut på Klimatgalleriets första vernissage, en prissumma på totalt 50 000 kronor kommer att fördelas mellan vinnarna.

Tävlingen är öppen för alla, och temat är brett: Deltagarna uppmanas identifiera en utmaning inom klimatarbetet på lokal, nationell eller global nivå och presentera en gestaltning eller en idé som svarar mot utmaningen. Tävlingsjuryn består både av arkitekter, politiker och representanter för industrin, bland annat Katarina Luhr – miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad.

Tävlingens bredd är medveten, säger Sam Keshavarz.

– Ja vi ställer frågan brett. Det finns en poäng i att vi arkitekter kanske har våra begränsningar i hur vi tänker kring de här frågorna så vi vill gärna uppmana fler att vara med i det här. En av våra teser är att det krävs många idéer för att komma fram till några bra, då tänker vi att det finns ens stor poäng i att gå ut brett.

– Vi vill inte leda in folks tankar för mycket. Jag ser framför mig att många går och bär på idéer på klimatsmarta lösningar. Så jags er framför mig att det vore kul att få in en variation av högt och lågt. Att man ser samhället i stort men också den lilla detaljen.

Planen är att tävlingen med tillhörande vernissage ska bli årligen återkommande, med skiftande fokus om än alltid med ett tydligt klimatperspektiv. Klimatgalleriets övriga verksamhet är inte exakt formulerad, men Sam Keshavarz hoppas att man lyckas skapa en mötesplats för lösningar efter pandemin.

– Vi ser fram emot det och är öppna för vad det kan bli. Vi ser framför oss att vi på sikt kan skapa en plattform för att dela kunskap och inspirera till nya sätt att tänka kring klimatfrågorna. Framförallt hoppas vi mycket på innovationer, säger han.

Mer att läsa