Gå till innehållet

Nytt internationellt pris för landskapsarkitektur lanseras

År 2021 kommer ett nytt stort pris för landskapsarkitekter att delas ut för första gången. Nomineringsperioden är snart igång och i prispotten ligger 100 000 dollar.

Det är The Cultural Landscape Foundation, TCLF, i USA som lanserar det nya priset som vartannat år ska tilldelas en nu levande enskild person eller grupp för kreativt, modigt och visionärt arbete inom landskapsarkitekturen. Priset kan gå till landskapsarkitekter, konstnärer, arkitekter, planerare och andra yrkesgrupper. Grundkriteriet är dock att man har skapat en betydande mängd landskapsarkitekturprojekt.

Vinnaren utses genom en ett år lång nomineringsperiod som följs av att en jury bestående av fem personer gör ett urval och platsbesök. Över 100 namnkunniga formgivare, kritiker och akademiker bidrar i nomineringsprocessen men man kan också nominera sig själv.

Inom de närmaste månaderna kommer juryledamöterna och den oberoende curator som ska övervaka processen att utses och sedan kan nomineringsperioden börja.

TCLF är baserad i Washington D.C. och är en icke vinstdrivande organisation för att främja landskapsarkitekturen i samhället. Det nya priset finansieras genom donationer, bland annat från styrelseledamöterna.

– Vi hoppas att priset inte bara kommer att ge erkännande åt fantastiska människor utan också sätta igång en bredare, offentlig diskussion om landskapsarkitekturens roll i människors liv, säger styrelsens vice ordförande Joan Shafran som tillsammans med sin make Rob Haimes är huvuddonator.

Mer att läsa