Nyheter

Nytt internationellt pris för landskapsarkitektur lanseras

5 september 2019

År 2021 kommer ett nytt stort pris för landskapsarkitekter att delas ut för första gången. Nomineringsperioden är snart igång och i prispotten ligger 100 000 dollar.

Annons
Foto Jeremy Bittermann/The Cultural Landscape Foundation

Kommittén för det nya priset nämner amerikanska Lawrence Halprin som möjlig mottagare om priset skulle ha delats ut för 50 år sedan. På bilden Ira Keller Forecourt Fountain, en del av Portland Open Space Sequence som han och Angela Danadjieva skapade år 1970 och som nyligen restaurerats och återinvigts med ännu verksamma Angela Danadjieva närvarande.

Det är The Cultural Landscape Foundation, TCLF, i USA som lanserar det nya priset som vartannat år ska tilldelas en nu levande enskild person eller grupp för kreativt, modigt och visionärt arbete inom landskapsarkitekturen. Priset kan gå till landskapsarkitekter, konstnärer, arkitekter, planerare och andra yrkesgrupper. Grundkriteriet är dock att man har skapat en betydande mängd landskapsarkitekturprojekt.

Vinnaren utses genom en ett år lång nomineringsperiod som följs av att en jury bestående av fem personer gör ett urval och platsbesök. Över 100 namnkunniga formgivare, kritiker och akademiker bidrar i nomineringsprocessen men man kan också nominera sig själv.

Inom de närmaste månaderna kommer juryledamöterna och den oberoende curator som ska övervaka processen att utses och sedan kan nomineringsperioden börja.

Annons

TCLF är baserad i Washington D.C. och är en icke vinstdrivande organisation för att främja landskapsarkitekturen i samhället. Det nya priset finansieras genom donationer, bland annat från styrelseledamöterna.

– Vi hoppas att priset inte bara kommer att ge erkännande åt fantastiska människor utan också sätta igång en bredare, offentlig diskussion om landskapsarkitekturens roll i människors liv, säger styrelsens vice ordförande Joan Shafran som tillsammans med sin make Rob Haimes är huvuddonator.

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel