Gå till innehållet

Nya stadsarkitekten bosatte sig i ett utsatt område

Malmös stadsarkitekt Finn Williams bor i Rosengård. Han ser utvecklingen av miljonprogramsområden som stadens kommande stora möjlighet.

Finn Williams är stadsarkitekt i Malmö sedan i somras.

I 20 år har Malmö banat vägen för hur före detta industriområden kan utvecklas till moderna stadsdelar som människor vill bo och verka i, konstaterar kommunens nya stadsarkitekt Finn Williams. Han kommer direkt från många års arbete och stort engagemang för arkitektur i offentliga miljöer i London.

– Det började med Bo01 och Västra hamnen, som blev ett föredöme för många städer i Europa. I Malmö värnar man dessutom varje områdes särart. Se bara på Varvsstaden som exempel, där materialbanken från det gamla varvet har utvecklat ett helt eget formspråk.

Nu, vid sidan av fortsatt utveckling av dessa nya stadsdelar, står så kallade miljonprogramsområden på den nya stadsarkitektens prioriteringslista. Det, och inte minst att genom stadsplanering utjämna sociala och rumsliga ojämlikheter, är också något som lyfts i stadens måldokument: Arkitekturstaden Malmö. Bakom det finns en bred politisk enighet, säger Finn Williams.

–  Ett mål är att hitta lösningar på hur vi kan överbrygga barriärer mellan olika delar av staden och utveckla dem så att det som fungerar bra i varje område får en framträdande roll.

För att på djupet lära känna en så kallad utsatt del av staden valde Finn Williams att bosätta sig i hyresrätt i Rosengård när han flyttade från Storbritannien till Malmö i augusti. Han vill inte komma utifrån och tycka till om utvecklingen, utan ta del av livet här, bygga relationer och ta tillvara på den kunskap som finns hos de som bott här länge.

–  Min erfarenhet från Rosengård är förstås från en mycket privilegierad position och på helgerna reser jag till min partner som bor i Göteborg. Men jag har haft mycket meningsfulla samtal om stadsutveckling med mina grannar. Det är ju ingen som bor i Rosengård som säger att ”jag bor i ett miljonprogram”. Det är människors hemkvarter och här finns mycket som fungerar men sällan nämns: det lokala föreningslivet, gemenskapen, de gröna gårdarna, fantastiskt matutbud och en stor mångfald där människor möts med erfarenheter från hela världen. Det behöver ta större plats och synliggöras i miljön.

Finn Williams menar att Malmö har särskilt goda förutsättningar för att nu återigen ta en ledarroll för framtidens stadsutveckling: här finns miljonprogrammen mitt i staden, inte som i Stockholm och Göteborg där de ligger långt ut på tunnelbane- eller spårvagnslinjer.

–  Det tar mig nio minuter att cykla till centralstationen från Rosengård. Som en av mina företrädare Gunnar Lindman sa, Malmö är en stad utan förorter, säger Finn Williams.

Om Finn Williams:

  • Tillträdde som stadsarkitekt i Malmö den 28 juni 2021 och är stadens tionde stadsarkitekt genom tiderna.
  • Har tidigare arbetat vid Croydon council och Greater London authority, Office for Metropolitan architecture och vid General public agency och som vd för företaget Public practice.

Mer att läsa