Gå till innehållet

Nya bostadsministern vill bygga för barnen

Miljöpartiets nya språkrör Märta Stenevi blir ny bostadsminister i Stefan Löfvens ombildade regering.
– När vi bygger för barn istället för bilar blir det bra för alla, sa hon vid presskonferensen på fredagen.

Märta Stenevi blir jämställdhets- och bostadsminister vid arbetsmarknadsdepartementet, vilket är en ny kombination i regeringen.

– Det ger förutsättningar att se på bostadspolitiken lite mer holistiskt. Med den sociala hållbarheten som ett viktigt perspektiv i hennes portfölj och att hon som miljöpartist har med sig den ekologiska hållbarheten, känns det som att dessa två perspektiv på ett bra sätt kan möta den ekonomiska hållbarheten där byggpolitiken främst brukar röra sig, säger Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson i en kommentar.

Märta Stenevi, som valdes till Miljöpartiets nya kvinnliga språkrör i slutet av januari i år, har studerat litteraturvetenskap, film, förlagskunskap och företagsekonomi. Hon är bosatt i Malmö där hon var kommunalråd mellan 2016 och 2019 innan hon blev partisekreterare.

Vid presskonferensen tidigare i dag förkunnade hon att bostadspolitiken inte bara handlar om bostadsbyggande utan också om att skapa goda och trygga samhällen.

– Det handlar om att skapa livsmiljöer för människor med plats för grönska och vild natur, med plats att springa, leka och vila, sa Märta Stenevi.

Den tidigare bostadsministern Per Bolund (MP) blir nu miljö- och klimatminister.

– För mig finns ingen viktigare uppgift i regeringen än miljö- och klimatminsiterposten, sa han vid presskonferensen och pläderade för minskade klimatutsläpp, att naturen ska sätta ramarna för samhällsbyggandet och att vi ska bevara de arter som vi delar den här planeten med.

Mer att läsa