Gå till innehållet

Ny utredning: Hög kvalitet på gestaltning bidrar till trygghet

Gestaltningens betydelse är en av de aspekter som lyfts i regeringens utredning om åtgärder för att stärka tryggheten i den byggda miljön.

– Var tredje person är otrygg utomhus i sitt eget bostadsområde under kvällstid. Bland personer i utsatta områden är varannan person otrygg. Så kan vi inte ha det.

Så inledde infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson presskonferensen där han tog emot Olle Lundins utredning om trygghet i den byggda miljön.

En av experterna i utredningen har varit arkitekten Karin Ahlzén på Stockholms stad, vilket Arkitekten tidigare har rapporterat om. Hon har bland annat erfarenhet av att driva frivilliga samverkansprojekt i Järva och Skärholmen.

Olle Lundin föreslår i sin utredning att områdessamverkan även i fortsättningen främst ska ske på frivillig basis, men går inte det så ska det vara möjligt att ta ut en avgift av alla berörda fastighetsägare.Tanken är att intresset då ska öka för att aktivt delta, eftersom alla ändå måste vara med och betala. Utredningen föreslår en ny lag som ska göra det möjligt att ta ut avgiften. Förslaget är också att bland annat utreda om den kommunala tillsynen kan förstärkas mot fastighetsägare som missköter sig.

Av utredningen framgår också att det är viktigt hur den byggda miljön är utformad. I författningskommentarerna skriver utredaren att ”attraktivitet handlar om att göra ett område mer attraktivt att bo i, besöka och stanna kvar i” och att detta också ingår i ”de trygghetsskapande åtgärderna”. Exempel på åtgärder som kan stärka attraktivitet är enligt utredningen ”levande kulturliv, en hög kvalitet på gestaltningen av den byggda miljön, hög nivå på underhåll, god tillgång till offentlig och kommersiell service”.

Även Boverkets rapport, Brottsförebyggande och trygghetsskapande perspektiv och åtgärder i samhällsbyggnadsprocessen (2019:20) nämns i utredningen. I den framgår det att en bristfälligt utformad fysisk miljö kan attrahera brottslighet, medan en omsorgsfull gestaltning bidrar till att brott kan minskas och tryggheten öka. Viktiga åtgärder som nämns är hur belysning, gångstråk och platser är utformade, samt möjligheten till aktiviteter och möten.

Mer att läsa