Nyheter

Ny rapport: Tillväxten i branschen planar ut

19 september 2018

Bygginvesteringarna förväntas minska nästa år och enligt Sveriges Arkitekters senaste branschrapport är det färre företag än i fjol som tror på en ökad omsättning.

Annons
Annons

Källa: Sveriges Arkitekters branschrapport 2018.

– Vi går från överbeläggning till normalbeläggning, säger Sveriges Arkitekters branschchef Charlotta Holm Hildebrand apropå den nya branschrapporten.

I rapporten konstateras att branschen haft många goda år men att det nu vänder neråt. Enligt rapporten är det endast 42 procent av arkitektföretagen i Sverige som tror på en ökad omsättning i år, att jämföra med 57 procent förra året. Det är också färre företag än förra året som planerar att öka antalet anställda. Bland de största företagen med över 50 medarbetare är det endast 44 procent som planerar att öka antalet anställda, att jämföra med 87 procent i fjol. Men bland företag som har mellan 20 och 50 medarbetare är det fortfarande över 70 procent som tänker anställa fler.

Rapporten tar också upp löner. Bland annat att kvinnliga arkitekters ingångslön var något högre än männens 2017, 31 800 kronor respektive 31 500 kronor på första jobbet efter examen. Samtidigt påpekas att arkitekters livslöner är betydligt lägre än för andra akademikeryrken men också att de är mer jämställda. Medellönen för arkitekter som tog examen 1985 eller senare ligger på ungefär samma nivå för kvinnor och män.

Annons
Annons

Branschrapporten finns som pdf på Sveriges Arkitekters hemsida, arkitekt.se.

Se även Arkitektens webb-tv: ”Vi ser att det skakar nu”

Author no image

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel