Gå till innehållet

Ny dialogplattform: ”Ett slags instagram för stadsplanering”

Den digitala plattformen Placetoplan ska göra det lättare för medborgare att delta i dialoger samt stödja planerarna i hanteringen av synpunkterna. Nu har satsningen fått en miljon kronor från Vinnova.

– Placetoplan är ett slags instagram för stadsplanering med kraftfulla analysfunktioner, säger Alexander Ståhle, vd på stadsbyggandskonsulten Spacescape och grundare av Placetoplan.

Syftet är att underlätta för allmänheten att ge synpunkter på planer och platser. I en tid då många är intresserade av stadsplanering är det samtidigt inte ovanligt att den enda möjligheten att delta digitalt är en mejladress på kommunen hemsida.

Alexander Ståhle.

– Med Placetoplan skickar medborgare in sin synpunkt och ser den registrerad. Det blir en bekräftelse på att de blir lyssnade på plus att det går att se vad andra tycker. Det kan inspirera till mer synpunkter och den logiken driver engagemang, säger Alexander Ståhle.

Målet är också att hjälpa planerare att hantera stora mängder synpunkter och på så sätt minska handläggningstider och göra det enklare att skriva dialograpporter och samrådsredogörelser.

– Genom att samla samrådssynpunkter i en databas där man kan se vem som svarat utifrån ålder, kön och stadsdel är tanken också att planerare snabbt ska kunna överblicka vad folk tycker om en plats eller plan, säger han.

I Vinnovaprojektet kommer dialogplattformen testas och utvecklas i två verkliga planprocesser, dels ett digitalt detaljplanesamråd Stockholm och dels ett digitalt samråd om fördjupad översiktsplan i Norrtälje. Projektet påbörjades i april och avslutas i december 2020. Därefter är tanken att plattformen ska sjösättas för alla som är intresserade.

Coronakrisen förstärker all typ av digitalisering, men jag tror den bästa dialogen sker när digital dialog kombineras med fysiska möten.

Men redan nu hör flera kommuner av sig eftersom de på grund av coronaepidemin inte kan ordna fysiska samrådsmöten. En situation som Alexander Ståhle ser som ett intressant exempel på hur arkitektbranschen nu snabbt måste bredda sig och ställa om till en ny verklighet.

– Coronakrisen förstärker all typ av digitalisering, men jag tror den bästa dialogen sker när digital dialog kombineras med fysiska möten. När man sitter tillsammans blir det andra typer av samtal. Om de här samtalen sedan delas via en digital plattform blir stadsplaneringen mer inkluderande och demokratisk.

 

De deltar i pilotprojektet

Projektparterna som fått anslag av Vinnova består, förutom Placetoplan, av Stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad, Bygg- och miljökontoret i Norrtälje kommun, webbyrån Oawa, Spacescape, it-konsulten Tieto samt plankonsulten Arne Fredlund. Sveriges kommuner och regioner samt Boverket finns med i en extern referensgrupp.

Mer att läsa