Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Nu presenteras Thomas Sandells nya Boklok-hus

Thomas Sandell på Sandell Sandberg har sedan i våras samarbetat med Ikea och Skanskas hustillverkare Boklok för att utveckla estetiken i de prefabricerade bostädernas exteriör. Nu presenteras resultatet i form av ett flerfamiljshus.

Bokloks nya standardiserade flerfamiljshus som ritats av Thomas Sandell.

En av utmaningarna som Thomas Sandell nämnde när han åtog sig uppdraget, var att få till en bättre, mer omhändertagen anslutning till marken. Arkitekten har tidigare också rapporterat om en dom i Mark- och miljööverdomstolen 2018, där två Boklok-hus, Silviabo på Malmen intill Drottningholms slott, fick bygglovet upphävt på grund av bristande arkitektonisk kvalitet.

När de nya Boklok-husen nu lanseras, framhåller hustillverkaren att utformningen alltid anpassas efter den specifika platsen genom olika fasadmaterial, takalternativ, färgval och lägenhetskonfigurationer. Enligt beskrivningen har man ”även tagit fram nya växtodlingslådor och sittbänkar för att husets möte med marken ska bli sömlöst”.

– Utgångpunkten har varit att skapa hus som är hållbara över tid. Både när det gäller arkitekturen och materialen. Arkitekturen ska andas humanism och en dos glädje. Husen ska direkt ge en känsla av att här vill jag bo, säger Thomas Sandell i pressmeddelandet från Boklok.

Det byggs ungefär 1 000 Boklok-bostäder om året i Sverige. Det nya koncepthuset innehåller lägenheter från 31 till 85 kvadratmeter och byggs i trä i Bokloks fabrik utanför Vimmerby. De första husen med den nya utformningen ska enligt pressmeddelandet byggas i Färjestaden på Öland.

Bokloks nya flerfamiljshus med alternativa fasader.

 

Mer att läsa