Gå till innehållet

Nordic Architecture Fair vill se dialog för hållbarhet

På tisdagen inleddes Nordic architecture fair på Svenska mässan i Göteborg. Under två dagar hoppas man kunna skapa en nordisk mötesplats för arkitektur och industri, med fokus på hållbarhet.
Samtidigt skvallrar utställningen Young Architecture om morgondagens arkitekturströmningar.

När Nordic Architecture Fair slår upp dörrarna på Svenska Mässan finns en tydlig förhoppning om att smälta samman de, som arrangörerna uttrycker det, ”samhällsbyggande parterna”. För, säger mässansvariga Anki Fagerström, annars kan branschen inte möta framtidens utmaningar.

– Det kan låta uttjatat med hållbarhet, men det är viktigt med samarbeten nu. Då kan det automatiskt leda till förbättringar, säger hon.

I mässhallen samsas två halvt sammanflätade event: arkitekternas Nordic Architecture Fair och fastighetsbranschens Nordic Property Expo. Arkitekter, stadsplanerare, byggherrar och andra industrirepresentanter ska mötas och debattera. Återigen med tyngd på ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet.

Anki Fagerström, mässansvarig.

– Redan första dagen tycker jag att vi har sett att man kan mötas över gränserna, säger Anki Fagerström och fortsätter:

– Nu lyfts sociala aspekter, människor i utanförskap. Det finns ett stort intresse från parterna att skaffa sig kunskap om det här, säger hon.

Till mässan hör även 200 kvadratmeter tillägnat utställningen Young Architecture, som samlar 28 examensarbeten från arkitektutbildningar i norden och Baltikum.

– Den sticker ut mycket jämfört med resten av mässan. Det här ganska ifrågasättande arkitektur, vilket många tycker är uppfriskande, säger Hilda Alfredsson, som curerat utställningen.

Utställningen har inget utpräglat tema och Hilda Alfredsson berättar hur hon slogs av hur lite projekten tycktes ha påverkats av vilka länder och skolor de vuxit fram vid. Gemensamt är samtidigt hur projekten på olika sätt skvallrar om morgondagens arkitektur.

Hilda Alfredsson, curator för Young Architects. I bakgrunden den vertikala trädgården, av Sarunas Patrauskas.

– Man fascineras av spridningen, men gemensamt är ändå att de funderar kring miljö och material. Många undersöker hur gamla byggnader kan användas, vissa vill försiktigt ta vara på det som finns. Andra vill göra om och nytt, säger hon.

Särskilt uppmärksammad är en vertikal trädgård, utformad av Sarunas Patrauskas från Gediminas technical university i Vilnius. Med en tänkt placering i London ska parken vila vid Themsens strand, men byggd i ett poröst material kontinuerligt vara i förändring genom framväxande mycel.

– Den har stuckit ut mest, inspirerat och fått många att stanna till, säger Hilda Alfredsson.

Mer att läsa