Nyheter

Nordens hållbaraste stolar korade

8 november 2018

Designern David Ericssons stol Petite är den svenska vinnaren i Nordiska ministerrådets tävling om klimatsmarta stolar. Den och ytterligare fyra stolar från de nordiska länderna ska visas upp på FN:s klimatmöte i Polen i december.

Annons

Stolen Petite av David Ericsson är tillverkad av Gärsnäs.

– Vi vill visa upp nordisk design för världens ledare och betona den viktiga roll design kan ha för att uppnå FN:s mål för hållbar utveckling, säger Tobias Grut, som är varumärkeschef för Nordiska ministerrådets projekt The Nordics som arrangerat tävlingen ihop med bland andra Svensk Form.

Stolen Petite är tillverkad av lövträ, så kallad hardwood, väger 2,5 kilo, är stapelbar samt ihopsatt med fyra träskruvar. Enligt juryn är den därmed resurseffektiv både i tillverkning och transport, ger låg klimatpåverkan i form av koldioidutsläpp och är helt återvinningsbar.

”Stolen tänjer gränserna för vad som är möjligt både designmässigt och tekniskt”, skriver juryn.

Annons

För samma stol fick David Ericsson tidigare i år tidningen Forms pris Designer of the year.

– Jag har försökt att rationalisera bort all onödig yta för att reducera antalet komponenter, säger David Ericsson om stolen på sin hemsida.

Här är de vinnande stolarna från de övriga nordiska länderna:

Den danska stolen The Coastal Furniture är ritad av arkitekten Nikolaj Thrane Carlsen som också är producent ihop med Tegnestuen Gentænk. Stolen är tillverkad av kompositmaterial från sjögräs från den danska kusten.

 

Den finska stolen Clash 331 är designed av Samuli Naamanka och tillverkad av Naamanka. Den är tillverkad av finskt trä och plywood och finsk faner.

 

Annons

Den isländska vinnaren Kollhrif är ritad av Sölvi Kristjánsson och producerad av Málmsteypan Hella and Portland. Pallen är tillverkad av återvunnen aluminium och kork.

 

Stolen från Norge,  Håg Capisco, är designad av Peter Opsvik och tillverkad av Håg/Flokk. Den lanserades första gången för 30 år sedan och är den första kontorsstolen som fått miljömärkningen Svanen. Den tillverkas av återvunnet material och juryn gillar att designen är under ständig utveckling efter feedback från användarna.

 

Author no image

Annika Jensfelt

Gå till nästa artikel