Gå till innehållet

Norconsult köper Johnels och Moberg

Konsultjätten Norconsult förvärvar arkitektkontoret Johnels och Moberg – som nischat in sig mot att rita bilanläggningar.
– Det här ger oss ett nytt kundsegment, säger Ljot Strömseng, vd på Norconsult.

Göteborgsbaserade Johnels och Moberg arkitekter blir uppköpta av Norconsult. Bolaget som grundades 1984 flyttar över sin verksamhet och tiotalet anställda till konsultkoncernens svenska huvudkontor i Göteborg.

Johnels och Moberg arkitekter har varit inriktade på bilanläggningar, vilket beskrivs som huvudorsaken till Norconsults köp. Arkitektföretaget har ritat för en rad bilåterförsäljare däribland Volvo och Ford.

– Vi tyckte att det här var intressant för det här ger oss ett nytt kundsegment. Sedan tror vi att transporter kommer att fortsätta utvecklas. Även om det säkert blir en mycket mer miljövänlig personbilsflotta, säger Ljot Strömseng.

Ljot Strömseng.

Johnels och Mobergs arkitekter blir en del av Norconsults svenska gren som har cirka 110 arkitekter. Bolaget har ett 20-tal kontor i Sverige och ser rekryteringen som en chans att slå sig in på lokala marknader.

– Vi ser möjligheter att göra mer lokala affärer där vi har kontor, med de bilåterförsäljare som finns på de orterna. Det är en av de strategiska poängerna med köpet, säger Ljot Strömseng.

Hur ser ni på bilanläggningarnas framtid – framväxten av bilpooler och trender som cirkulär ekonomi pekar mot att det privata bilägandet kan minska? 

– Vår bedömning är att det kommer ske i samhället och i olika orter. Vi har svårt att se att man inte kommer att transportera sig med bilar, sedan kommer bilarna vara mer miljövänliga och det kommer kanske röra sig om mer av en cirkulär ekonomi där återförsäljningen sker på ett nytt sätt. Men om bilåterförsäljarna försvinner, så kommer ändå fordon behöva servas, säger Ljot Strömseng.

Michael Moberg, grundare av arkitektföretaget, är nöjd med försäljningen och kommer själv att arbeta vidare för Norconsult.

– I Norconsult får vi en välkommen resursförstärkning med kompetenser som oftast ingår i våra projekt, säger han.

Mer att läsa