Nyheter

Nej till arkitekturpolicy i Karlshamn

13 november 2019

Trots att Karlshamns kommun 2018 uppgav att man planerade att anta en arkitekturpolicy sade kommunstyrelsen förra veckan nej i frågan. Men Emina Kovacic, stadsarkitekt som drivit frågan, låter sig inte nedslås.
– Vi begränsas inte av det här, vi kommer bara välja andra sätt, säger hon.

Annons
Foto Karlshamn kommun

Karlshamns kommun säger i slutändan nej till att anta en arkitekturpolicy.

– En arkitekturpolicy skulle underlätta arbetet med att höja medvetenheten kring arkitektur så att kommuninvånare, beställare och byggbolag uppfattar arkitektur som ett eftersträvansvärt mervärde, säger Emina Kovacic, till Arkitekten.

Hon är stadsarkitekt i Karlshamns kommun och leder den stadsbyggnadsavdelning som drivit frågan om att ta fram en arkitekturpolicy i kommunen.

När Arkitekten kartlade frågan 2018 uppgav 17 av Sveriges 290 kommuner att de hade en arkitekturpolicy – ett år senare svarade 48 kommuner detsamma. Vid närmare granskning kom dock Sveriges Arkitekter fram till att endast 25 av dessa lever upp till förbundets definition av vad en policy är.

Annons

Emina Kovacic, stadsarkitekt i Karlshamn. Foto: Karlshamns kommun

En av de kommuner som svarat att de planerar att anta en arkitekturpolicy i framtiden är Karlshamn. Men när kommunstyrelsen röstade om förslaget i tisdags förra veckan sade man alltså nej, med hänvisning till resursbrist.

– Vi behöver våra resurser för detaljplaner och bygglov just nu. Vi valde att prioritera det, därför tackar vi just nu nej till arkitekturpolicyn, säger kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattson (S) till Arkitekten.

Vore det inte bra med en samlad policy när ni bygger mycket i kommunen?

– Så kan det vara. Men vi dras som andra kommuner med effektiviseringsbehov. Kanske om ett eller två år, men just nu är behovet ett annat, säger Per-Ola Mattson.

Trots nederlaget är Emina Kovacic hoppfull. Hon lyfter kommunens arkitekturvecka som blev en succé när den sjösattes i augusti och berättar att man redan nu planerar inför nästa års upplaga.

Annons

– Efter fundering och reflektion så påverkar inte det här oss i så stor grad. Det var ett verktyg för att höja blicken för arkitekturen, men vi ser att det finns ett stort intresse från allmänhet och beställare, säger hon och fortsätter:

– Som du hör har jag redan accepterat det, jag har inte deppat länge. Inget har hindrat oss tidigare, inte den här gången heller. Vi begränsas inte av det här, vi kommer bara välja andra sätt, säger hon.

Author no image

Josef Svenberg

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel