Deras möte ledde till praktikplats
Akane Imai matchades ihop med Maria Angantyr, vd på Ahrbom och partner, via integrationsinitiativet Yrkesdörren. Nu har Akane Imai en praktikplats. Men fortfarande råder brist på yrkesverksamma arkitekter som vill agera så kallade dörröppnare.

Maria Angantyr och Akane Imai träffades första gången via integrationsinititativet yrkesdörren.
Akane Imai växte upp och studerade till arkitekt i Tokyo i Japan. Hon kom till Sverige 2016 som utbytesstudent på KTH under ett år.
– Efter det flyttade jag tillbaka till Tokyo, tog min examen och jobbade i några år, säger hon.
För två år sedan flyttade Akane Imai tillbaka till Sverige eftersom hennes partner är svensk.
– Jag försökte etablera mig på den svenska arbetsmarknaden, men insåg att det är svårt även för inrikes födda arkitekter. Jag läste svenska och bestämde mig för att vidareutbilda mig och läsa till Bim-specialist på Yrkeshögskolan.
Samtidigt försökte hon skaffa kontakter i arkitektbranschen, men det var svårt. Då upptäckte hon Yrkesdörren, ett integrationsinitiativ som genom att skapa möten vill underlätta utrikes föddas väg in på den svenska arbetsmarknaden.
Akane Imai anmälde sig och blev snabbt matchad med Maria Angantyr, vd på Ahrbom och partner. De träffades under lunch i augusti 2023.
– Akane visade mig sin portfolio, säger Maria Angantyr. Först kände jag att jag har ju inget jobb att erbjuda. Men sedan insåg jag att det kan vara givande ändå att få tips på vad det finns för olika nätverk och föreningar. I vår bransch får många jobb genom sitt nätverk.
Att anmäla sig som dörröppnare var enkelt, tycker Maria Angantyr.
– Det var bara att fylla i några få uppgifter. Sedan fick jag ett meddelande om att jag hade blivit matchad med Akane. Plus några förslag på vad man kan göra och prata om när man ses. Det är ett väldigt bra upplägg.
När Akane Imai ett år efter mötet skulle söka praktikplats kom hon att tänka på Maria.
– Vi hade inte haft kontakt efter vår första träff, mer än att Maria skickade mig lite länkar och nätverkstips. Jag mejlade henne och frågade om de kunde ta emot mig och hon sa ja.
Nu gör Akane Imai sin praktik på Ahrbom med Martin Edvardsson, kontorets BIM-ansvariga byggnadsingenjör, som handledare.
Arkitekten har tidigare rapporterat om att Yrkesdörren har brist på så kallade dörröppnare. Och det råder fortfarande brist på arkitekter som vill göra liknande insatser som Maria Angantyr, enligt Hanna Söderlund, kommunikationsansvarig på Yrkesdörren.
– Vi ser fortfarande en obalans och önskar att fler etablerade arkitekter anmäler sig som dörröppnare. Det är en liten insats som vi ser har en stor effekt, skriver hon i ett mejl.
Mötena stärker deltagarens självförtroende och framtidstro, förklarar Hann Söderlund.
– Att bolla tankar och idéer med någon och hitta vägar framåt är ovärderligt för personer som är nya i Sverige och kämpar för att komma in på arbetsmarknaden.
Akane Imai håller med.
– Yrkesdörren är bokstavligen en dörr till svenskt arbetsliv. Det är ett jättebra initiativ. Praktiken hos Ahrbom betyder jättemycket för min karriär, säger hon.
Att vara dörröppnare och träffa människor från hela världen är givande, tycker Maria Angantyr.
– Jag är intresserad av integration och har själv jobbat utomlands och alltid blivit bra bemött. Det känns kul att nu får vara den som kan hjälpa någon in på den svenska arbetsmarknaden.