Gå till innehållet

Mötesplats i Paris får priset Ung svensk arkitektur

Paris-baserade kontoret Septembre ligger bakom renoveringen och utbyggnaden av ett stadsdelscenter som belönas med tidskriften Arkitekturs utmärkelse Ung svensk arkitektur.

”Septembre har med stor precision och säkerhet gjort en rad nödvändiga ingrepp som förvandlat ett stadsdelscenter i Paris 20:e arrondissement till en levande mötesplats”, säger prisjuryn i sin motivering.

Septembre är grundat av fem arkitekter från Nordarfika, Tyskland och Skandinavien. Ansvarig arkitekt för vinnarprojektet är Emilia Jansson.

– Vi vill tacka våra beställare som gjort projektet möjligt och ser fram emot att föreningen som brukar lokalerna ska fylla dem med liv, sa hon vid prisutdelningen på Arkitekturgalan.

Ung Svensk Arkitektur är tidskriften Arkitekturs pris till arkitekter under 40 år. Det delas i år ut för tionde gången sedan det instiftades 2001.

– Det är ett sätt att fira den goda återväxten och föryngringen, säger Malin Zimm, chefredaktör på Arkitektur.

 

Vinnare Ung Svensk Arkitektur 2019:

Archipélia Centre Social, Paris

Foto: Schnepp Renou

Arkitekt: Septembre, ansvarig arkitekt MSA Emilia Jansson

Beställare: Sophie Mutschler, Paris Habitat

Juryns motivering: Septembre har med stor precision och säkerhet gjort en rad nödvändiga ingrepp som förvandlat ett stadsdelscenter i Paris 20:e arrondissementet till en levande mötesplats. De visar hur arkitekten kan göra skillnad och skapa rum där utanförskap vänds till lärande och delaktighet. Ett angeläget verk vars lågmälda lösningar sticker ut.

Mer att läsa