Larm om brister i utformningen av arbetsplatser
Kommunerna är inte skyldiga att ta hänsyn till Arbetsmiljöverkets föreskrifter om tillgänglighet vid prövning av bygglov. Nu larmar myndigheten om brister som upptäcks först vid eventuella inspektioner – och vädjar till arkitekter och byggherrar att ta sitt ansvar.
– Det kan handla om att dörröppningar inte är tillräckligt breda, att det saknas tillräckliga utrymmen för rullstolar och att toaletter är för små för att en assistent ska få plats.
Det säger Ewa Krynicka Storskog, arkitekt och handläggare för Arbetsmiljöverkets föreskrifter om utformning av arbetsplatser. Arbetsmiljöverket kommer in i bygglovsprocessen till det tekniska samrådet, men det är för sent, anser Ewa Krynicka Storskog.
– Då är alla areor och utrymmen redan fastställda.
I Boverkets byggregler finns krav på tillgänglighet. Men enligt Ewa Krynicka Storskog har Arbetsmiljöverket mer precisa tillgänglighetsregler som gäller arbetsplatser.
– Vi har de detaljerade föreskrifterna när det gäller arbetsmiljö, säger Ewa Krynicka Storskog och nämner exempelvis krav på personalutrymmen.

Ewa Krynicka Storskog, arkitekt på Arbetsmiljöverket.
Ansvaret att följa arbetsmiljöföreskrifterna vilar på byggherren. Egenkontroller blir då alternativet till bygglovets formella granskning på byggsidan. Annars kan man stå inför en dyr om omständlig ombyggnad.
– Det här upptäcker vi mest genom våra inspektioner. Vi kan stoppa verksamheter. Men vi hinner långt ifrån med alla arbetsplatser. Sannolikt finns ett mörkertal av brister runt om i landet, säger Ewa Krynicka Storskog.
Hon är angelägen om att verkets föreskrifter kommer upp på bordet. Arbetsplatsens tillgänglighet påverkar alla arbetstagare, men kanske särskilt personer med någon funktionsnedsättning.
– Byggherrar och arkitekter är väldigt viktiga. De ska hitta våra regler, men vi måste även själva nå ut till dem, säger Ewa Krynicka Storskog.
Åsa Fall är arkitekt och sakkunnig i tillgänglighetsfrågor på White arkitekter. Hon är medveten om problematiken och menar att det viktiga är att få med arbetsmiljöverkets föreskrifter tidigt i processen.
– Det är a och o, säger hon.
I bägge sina roller, som arkitekt och sakkunnig, ser hon sig i första hand som en del av byggsidan, samtidigt som hon värnar om arbetsmiljön. Hon framhåller vikten av att se till helheten, från utformningen av lokalerna till inredningen för att få verksamheten att fungera.

Åsa Fall, arkitekt och tillgänglighetssakkunnig på White arkitekter.
– Jag ser det som min uppgift att föra in arbetsmiljö- och tillgänglighetsfrågorna i planering och projektering. Som arkitekt är man nöjd om det är en kunnig byggherre som vet vad lokalerna är till för. Men det är ju inte alltid så. Ofta är det en fråga om utrymmen och ytor kopplade till kostnader, säger hon och fortsätter:
– Det vore bra om bygglovet tog hänsyn till de lagar som gäller. Men sen finns ju många ingångar på detta. Exempelvis kan man kan undanta arbetsplatser från krav på tillgänglighet på grund av arbetets art, det vill säga om kraven är orimliga.