Gå till innehållet

Mjuk industriarkitektur vann tävling om bioångpanna

Gottlieb Paludan architects vann tillsammans med ÅF infrastructure arkitekttävlingen om en ny biopanna vid värmekraftverket Rya i Göteborg.

Efter en prekvalificering bjöds i somras fyra team in att delta i en projekttävling om gestaltning av en ny bioångpanna i Rya i Göteborg. Nu är tävlingen avgjord och det blev danska Gottlieb Paludan architects tillsammans svenska ÅF infrastructure som vann med sitt förslag Kakelugnen. Juryn anser att gestaltningen relaterar väl till industrilandskapet och älvrummet och samtidigt är mjuk i sin framtoning.

”Kakelugnen framstår som dynamisk i sin utformning med en volym som fungerar väl i sammanhanget, som är avpassad i både höjd och inplacering i förhållande till omkringliggande industribyggnader”, skriver juryn.

Göteborg stad har fattat ett beslut om att all fjärrvärme år 2025 ska produceras av återvunna eller förnybara bränslen. Därför planerar Göteborg Energi att bygga en ny bioångpanna som ska kopplas samman med det befintliga värmekraftverket i Rya i Göteborg på en plats väl synlig i älvens inlopp.

Tävlingsuppgiften var att utforma en välfungerande, hållbar anläggning som bildar en symbol för ett hållbart Göteborg.

Fasaderna i vinnarförslaget är utformade som en ridå av snedställda plåtkassetter, försedda med solpaneler som kan bidra till byggnadens egen energiförbrukning.

Det vinnande teamet beskriver själva hur de har velat skapa en karaktärsfull silhuett i klipplandskapet som både är mjukt anpassad och har industriarkitekturens karisma. Byggnaden har gestaltats med enkla geometrier för att synas tydligt på långt avstånd i inloppet till Göteborg och bli ett nytt landmärke.

”Kakelugnen bedöms fungera väl i sitt sammanhang och visar på ett litet klimatavtryck i både byggprocess, under byggnadens livslängd och möjliggör demontering för återbruk”, skriver juryn i sitt i utlåtande.

Det vinnande bidraget kommer nu att ligga till grund för framtida gestaltning och storlek och form kommer att specificeras efter att projektet har upphandlats.

Om Projekttävlingen om Rya bioångpanna

Efter prekvalificeringen våren 2021, där 22 anbud kom in, valdes fyra team ut för deltagande i den inbjudna projekttävlingen. Förutom Gottlieb Paludan architects och ÅF infrastructure var det Bjarke Ingels Group tillsammans med WSP Sverige, Liljewall arkitekter tillsammans med Ramböll Sweden samt U.D. Urban Design tillsammans med Sweco Sverige.

Tävlingen arrangerades av Göteborgs Stad i samarbete med Sveriges Arkitekter. Mer om tävlingen, alla förslag samt juryns utlåtande kan du se här.

Mer att läsa