Gå till innehållet

Miljömärkning för inredningsarkitektur får stöd av Vinnova

Projektet Hållbar interiör ska bli ett verktyg för inredningsarkitekter i arbetet med hållbarhet i inredningsprojekt.
– Vi kan spara in mest koldioxidutsläpp på återbruk av möbler och material, säger Therese Löwstedt på Indicum.

Inredningsarkitekter använder sig idag av olika typer av miljömärkningar för produkter, material och möbler men för ett helt inredningsprojekt saknas miljömärkning. Indicum arkitekter arbetar med frågan i projektet HI, Hållbar interiör.

– Våra kunder är ofta hyresgäster som flyttar in i befintliga lokaler och vi har sett ett behov hos dem att kunna mäta och märka nya inredningar som hållbara, säger Therese Löwstedt som är inredningsarkitekt på Indicum och projektledare.

I oktober blev det klart att projektet Hållbar interiör beviljats 490 000 kronor av Vinnova för en första etapp. Projektet utgår från de olika miljömärkningar som finns för möbler idag, Svanen och Möbelfakta, och kombinerar med andra, såsom FSC-märkning för hållbara trävaror och skogsbruk.

– Vi diskuterar också vilka andra kriterier som ska ingå i märkningen som till exempel transporter och leverantörers miljöarbete.

Det som står klart är att märkningen ska innebära att högst poäng ska ges för användning av återbrukade möbler och material.

– Där kan vi spara in mest koldioxidutsläpp. Det viktigaste vi som inredningsarkitekter kan göra idag är därför att välja återbrukade material och möbler i våra projekt.

Hållbar interiör (HI)

Projektet Hållbar interiör har fått 491 680 kronor från Vinnova i utlysningen Utmaningsdriven innovation – steg 1, initiering.

Indicum samarbetar med Trä- och Möbelföretagen, Arkdes, Konstfack och Tenant & Partner. Projektet ska redovisas genom bland annat ett pilotprojekt i maj 2020.

Mer att läsa