Gå till innehållet

Med studenten i fokus

Linda Teng har fått arkitektpris för sina studentlägenheter på KTH:s campus. Nu tar hon klivet över till byggherresidan för att fortsätta arbeta med utvecklingen av fler studentbostäder vid Sveriges lärosäten.

Hur kommer det sig att du inriktat dig på studentlägenheter?

– Jag fick upp ögonen när jag pluggade i Köpenhamn och bodde på Tietenkollegiet, ett studentboende med hög kvalitet och oändliga möjligheter till socialt umgänge. När jag som arkitekt på Semrén och Månsson jobbade med studentbostäderna i kvarteret Forskningen på KTH:s campus, fick jag äran att driva projektet hela vägen, från de första tävlingsskisserna. Då växte intresset för att skapa ett tydligare samband mellan boende och forskningsmiljöer, att få ihop helheten.

Vilken är det största skillnaden att nu ta dig an uppgiften från byggherresidan?

– Jag kommer inte att rita så mycket själv utan istället jobba med förankring av idéer om vad bostäderna ska klara av. Mitt uppdrag är också att, i dialog med kommuner och tillsammans med våra arkitekter, driva fram detaljplaner för fler studentboenden på Sveriges olika campus.

Vilket är drömprojektet?

– Jag hoppas vi får skapa fler detaljplaner som möjliggör forsknings- och läromiljöer i kombination med bostäder, att man kan leva och bo på campus precis som i en stad. Jag hoppas också på fler möjligheter att tillsammans med andra aktörer testa, bevisa och verifiera nya lösningar, som i KTH Live-in lab. Jag vill se ett mer varierat boende, att man inte bara bygger de klassiska korridorerna. Studenter har, likt alla andra, olika preferenser.

 

Linda Tengs tips på tre intressanta studentboenden:

Tietenkollegiet i Köpenhamn, av Lundgaard och Tranberg – för kvaliteten i materialvalen, de sociala utrymmena och den ”enkla” ekonomiska lösningen med att få till mycket sponsring och donationer.

 

Olympic student village i Munchen, av Bogevischs Büro – för att det visar att byggnader kan få nytt liv med hjälp av människor.

 

Vallavåningen i Linköping, resultatet av en studenttävling med det vinnande förslaget Trapprum av Andrea Brandén och Karl Tyrväinen som vidareutvecklades av Dinell Johansson arkitekter. Ett kollektivt boende och ett bra bevis på att man kan testa gränserna även i Sverige.

Mer att läsa