Nyheter

Material av Malene Bjørn doneras till Arkdes

21 oktober 2020

Bilder av Kuwait towers, klänningsdesign och brev från makarna Myrdal finns i donationen till Arkdes samlingar.

Annons
Illustration Tom Hultgren

Malene Bjørn ritade Kuwait towers, tre torn som stod klara 1976 och rymmer restauranger, möteslokaler och vattencisterner.

Flygplatsinredningar för SAS, inredningar av svenska ambassaden och New Delhi och på Wennergren center i Stockholm hörde till den danska inredningsarkitekten Malene Bjørns verk. Nu har Arkdes tagit emot en donation med hennes arbeten. En del av materialet kan komma att visas i den nya samlingsutställning som Arkdes nu arbetar med. I den finns material från dessa projekt men också också fotografier, skisser, Malene Bjørns klänningsdesign från sin tid som formgivare på Femina och brev från Alva och Gunnar Myrdal.

– Vi vill lyfta fram kvinnor som förut inte omnämnts i arkitekturhistorien och Malene Bjørn är en av dem. Tidigare har det sagts att Kuwait towers ritades av Sune Lindström men det var alltså till stor del Malene Bjørns verk, säger Frida Melin som är intendent för samlingarna på Arkdes.

Sfärerna i Kuwait towers är täckta av 41 000 emaljerade stålrondeller i olika nyanser placerade i ett spiralmönster. Foto: Joe Lindström

Annons

Malene Bjørn, som föddes under namnet Ella Støttrup  i Danmark 2014, ritade under sina första yrkesår privatvillor i Danmark men var under större delen av sin karriär verksam i Sverige. Under de första åren ritade hon flera inredningar för SAS (1945–47). Hon ritade också inredningen till festvåningen och forskarbostäder i Wenner-Gren center i Stockholm. Som underkonsult för VBB i mitten av 1970-talet skissade hon liksom många på företaget på olika vattentorn. Emiren önskade sig en särskilt väl utformad design för de tre tornen i staden Kuwait och valde till slut Malene Bjørns förslag som anspelade på mänsklighet och teknologi, symboliserade av jordgloben och raketen.

Malene Bjørn avled 2016. Hon var gift med arkitekten Sune Lindström, chefsarkitekt på VBB som gick bort 1989. Det är hans son Joe Lindström som har donerat samlingen till Arkdes.

Nina Gunne

Gå till nästa artikel