Nyheter

Malmö är årets arkitekturkommun

2 juli 2019

För tredje året i rad har Sveriges Arkitekter utsett Sveriges bästa arkitekturkommun. Malmö knep förstaplatsen i rankningen, följd av Örebro och Borås.
– Det är ett fint betyg till vår förvaltning, säger kommunalrådet Andreas Schönström (S).

Annons
Foto Max Sohl Stjernberg

Malmös stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson och kommunalrådet Andreas Shönström tog emot utmärkelsen Årets arkitekturkommun vid HSB:s event på Sveriges Arkitekters scen i Almedalen.

Malmös kommunalråd konstaterar att kommunen har stora utmaningar i bostadsbyggandet och i att leva upp till utmärkelsen.

– Mycket av vår utmaning är att bryta barriärer och inte upprepa historiska misstag. Vi utmanar marknaden och arkitekterna, säger Andreas Schönström.

– Vi har samarbetat mycket med arkitekterna när vi tagit fram vår arkitekturpolicy och har ett nätverk av arkitektkontor som vi träffar kontinuerligt, säger Malmös stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson apropå de goda omdömena från arkitektkåren.

Annons

Utnämningen årets arkitekturkommun grundar sig dels på en enkätundersökning bland arkitekter och dels på offentlig statistik om bostadsbyggandet. De privatpraktiserande arkitekterna har fått bedöma kommunernas arkitekturkompetens, handläggarnas bemötande, hur nytänkande kommunen är och hur dialogklimatet är. Kommunanställda arkitekter har bland annat fått bedöma kommunernas engagemang i arkitektur och synen på arkitektur som strategisk fråga. Exempel på offentlig statistik som vägts in är planerat bostadsbyggande i relation till flyttnetto, hur mycket av det planerade som har byggts eller påbörjats och om det är balans eller obalans i boendet för unga.

– Vi delar ut den här utmärkelsen för att lyfta kommuner som tar arkitektur och samhällsbyggande på stort allvar. Varje kommun har både platsspecifika och historiska förutsättningar att förhålla sig till men gemensamt är att bra politiskt ledarskap och yrkesskicklighet gör skillnad, säger Tatjana Joksimović, Sveriges Arkitekters styrelseordförande.

Förra årets vinnare av utmärkelsen Årets arkitekturkommun blev Växjö som i år halkade ner till en sjundeplats i rankningen. Sveriges Arkitekters undersökning och rankning är utförd av analysföretaget Evimetrix.

Här är de högst rankade arkitekturkommunerna 2019:
  1. Malmö
  2. Örebro
  3. Borås
  4. Norrköping
  5. Upplands Väsby
  6. Järfälla
  7. Växjö
  8. Lund
  9. Tyresö
  10. Karlstad

 

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel