Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Luca Roncoroni brinner för snö och is

Många av vännerna från studietiden har gjort karriär på olika arkitektkontor. Samtidigt har Luca Roncoroni gått sin egen väg och blir nu creative director för Ice hotel i Jukkasjärvi.

Luca Roncoroni har gjort karriär inom en kylig del av arkitektvärlden.

Det började när han tog sin master i Oslo. Under en vecka i fjällen tillsammans med 30 andra studenter fick Luca Roncoroni i uppdrag att bygga i snö. Sen dess har han varit fast.

– Året efter kom jag tillbaka till samma seminarium, året efter det blev jag lärare på seminariet, och året efter det sökte jag jobb på Ice hotel, berättar han.

Han började som lärling och fick sätta upp formgjutningar och skotta snö. Nu, 20 år senare, driver han en egen firma som arbetar med klassisk arkitektur på sommaren och med snö och is på vintern.

– När jag studerade arkitektur i Italien hade jag aldrig tänkt att jag skulle jobba i kylan i norra Sverige. Det är tillfälligheter helt enkelt, säger Luca Roncoroni.

Rummen på ishotellet byggs varje år upp av ungefär 35 olika konstnärer. Vissa är återkommande medan andra aldrig sett snö förut.

– Min nya roll blir dels att se till att konstnärernas idéer går att genomföra praktiskt och dels att arbeta med utvecklingen av konceptet Ice hotel, säger han.

Även på den nya positionen kommer han ha kvar det egna företag som han startade i 27-årsåldern.

– Det har inte varit lätt hela vägen men jag tror att man måste hitta något man verkligen brinner för. Sen får man strunta i vad alla omkring säger. Det är lätt att göra mer vanlig karriär som alla andra men jag har alltid velat arbeta med is och snö, säger Luca Roncoroni.

Luca Roncoroni om att arbeta med is:

”Det är inte vanlig arkitektur som ska vara i hundra år – vi vet att den försvinner till våren. Därför jobbar vi mer med känslor, vad som kommer att leva kvar i gästernas minnen när de åker hem.”

Mer att läsa