Kritikstorm i remisserna om Arkdes och Moderna
En kraftig majoritet av remissvaren om sammanslagningen av Arkdes, Moderna museet och Statens konstråd är negativa. Många avstyrker förslaget och pekar på allvarliga brister i utredningen.

Arkdes i Stockholm återinvigdes med ny egen entré i höstas.
Den 31 mars var sista dagen att lämna ett remissvar om förslaget om att slå ihop Arkdes, Moderna museet och Statens konstråd i en gemensam myndighet. Redan på förhand har idén fått kritik, bland annat från Sveriges Arkitekter och Arkdes själva.
Ursprungligen ville utredaren inte att förslaget skulle gå på remiss, men det skedde ändå. Arkitekten har begärt ut alla svar. 19 organisationer, de flesta myndigheter, var ombedda att svara – men omkring 50 inlagor har kommit in.
Svaren är till överväldigande del kritiska. Samtliga tre berörda myndigheter ifrågasätter utredningens förslag. Arkdes motsätter sig det, Moderna museet skriver att de ”potentiella vinsterna är små” och att fördelarna inte överväger riskerna.
Statens konstråd vill att utredningen görs om, med en fördjupad risk- och konsekvensanalys. Annars är risken att sammanslagningen får en ”omfattande negativ påverkan”.
Enligt Tobias Olsson på Sveriges Arkitekter ger svaren en tydlig bild.
– Det är en unison och massiv kritik. Det nästan alla är överens om är att utredningen är under all kritik. Den är full av faktafel och frågorna är inte belysta nog för en sådan omsvängning.
Att listan på remissinstanser var kort är han också djupt kritisk till.
– Det är ett demokratiproblem och ren och skär fräckhet att regeringen inte frågar eller verkar bry sig om vad Konstnärernas riksförbund, Konstakademien eller Svensk Form tycker, till exempel, säger han och fortsätter:
– Nu har flera svarat ändå, och vi har samarbetat med många kring svaren. Men deras svar publiceras inte på regeringens hemsida, utan man måste begära ut dem själv.
Karin Nilsson, tf överintendent på Arkdes:
– Jag konstaterar att de flesta remissinstanser delar vår åsikt att utredningen är för undermålig för att gå vidare med.
Kritiken handlar bland annat om att utredningen är bristfällig, och att myndigheternas verksamheter och särart kan lida skada. Konstakademien, som inte tillfrågades, citerar Matteusevangeliet i sitt svar: ”Vad hjälper det en människa, om hon vinner över världen, men förlorar sin själ?”
Även Form design center i Malmö, Centrum för fotografi, Svenska tecknare, KRO, Bildkonst Sverige, Vandalorum, konsthallsförbundet Klister, Svenska galleriförbundet med flera motsätter sig en sammanslagning.
Flera myndigheter som officiellt tillfrågats är också negativa. Myndigheten för kulturanalys är ”tveksamt” till förslagen och skriver att det är oklart om vinsterna överväger riskerna. Nationalmuseum motsätter sig förslaget.
Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, stämmer in i kören:
– Det finns ingen idé om vad man vill göra med konsten, museerna, gestaltad livsmiljö och arkitekturen. Då blir också reaktionerna slående negativa. Det är väldigt många som ordagrant säger att man avstyrker utredarens förslag.
Lawen Redar anser att utredningen är ett tecken på att regeringen främst vill dra ner på kulturområdet – och att regeringen ska gå tillbaka till ritbordet med förslaget.
– Vi har visat att man kan lägga en annan budget, med nästan två miljarder mer än den här regeringen.
Det finns dock ett par positiva röster. Statskontoret är för att slå ihop Arkdes, men inte Statens konstråd, med Moderna museet. Myndigheten riktade kritik mot Arkdes i en utredning 2023, och uppfattar att en sammanslagning skulle kunna hjälpa dem.
Kulturminister Parisa Liljestrand säger till Arkitekten att det är för tidigt för henne att uttala sig om de inkomna synpunkterna och den fortsatta processen.
”Nu kommer vi att bearbeta alla inkomna remissvar och sedan kommer regeringen att återkomma i frågan om hur utredningens förslag tas vidare”, skriver hon i ett mejl.