Nyheter

Konsultföretag vill ge arkitekter en ledande roll inom cirkulärt byggande

2 september 2021

Konsultföretaget Tyréns ska utbilda arkitekter till ledare inom hållbart byggande.
– Arkitekter är väl lämpade att vara lotsen i det cirkulära samhället, säger Linda Tholence, en av utbildningens rektorer på Tyréns.

Annons
Foto Tesarske Mlynany, Istock

Återbruk av byggnadsdelar och material är ett av de kunskapsområden som ska ingå i Tyréns nya arkitekturakademi.

Efter årsskiftet startar Tyréns en arkitekturakademi, en ettårig internutbildning inom hållbart byggande och cirkulära samhällen. Utbildningen ges på deltid under ett år och ska pågå i tre år med stöd från Sven Tyréns stiftelse.

– Vi tror att arkitekter kan ta en ledande roll i att bygga mer hållbart, men vi behöver tänka mer cirkulärt och på vilka konsekvenser byggandet har. Vi vill utbilda arkitekter att ta en mer proaktiv roll i det cirkulära samhället, säger Lina Broström som är avdelningschef på Tyréns i Skellefteå.

Tillsammans med Linda Tholence, avdelningschef på Tyréns i Göteborg, står hon för uppbyggnaden av utbildningen som bland annat kommer att innehålla undervisning i cirkulära arbetsmetoder, processledning, materialteknologi och nya verktyg. I slutet av utbildningen testas metodik och kunskap i verkliga projekt.

Annons

– Nya ramar och regler skapar nya utmaningar för hela byggsektorn och marknaden ställer allt högre krav på hållbara projekt. Tanken är att utbildningen ska ge arkitekter den kunskap de behöver för att ta en ledarroll i de projekten, säger Linda Tholen.

Rekryteringen ska pågå under hösten och efter årsskiftet ska 15–20 personer ha antagits till den ettåriga utbildningen. Utbildningen är främst för redan anställda inom Tyréns men tanken är att också kunna rekrytera ny personal genom akademin.

– Vi vill bygga upp en spetskompetens inom hållbarhet, säger Linda Tholence.

Nina Gunne

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel